Academia de Studii Economice a Moldovei
Universitate angajată în VIITOR

madan-s
Stas MADAN, consultant BIS

A fost unul dintre studenții buni ai ASEM. Chiar dacă i se pare că a obținut un job din timpul facultății, job-ul e cel care l-a pescuit înaintea altor angajatori. Prin recomandare. În cazul studenților buni, recomandările sunt la ordinea zilei în ASEM.

Interviu cu Stas MADAN, absolvent al ASEM, consultant la BIS

Stas,  cum a fost să studiezi la ASEM?

În primul rând, faptul că am ales ASEM a fost  o surpriză și pentru mine, întrucât la liceu obiectul meu preferat dintotdeauna a fost istoria, la care am fost și olimpic, dar și științele exacte mi se dădeau ușor. Probabil, posibilitatea de a dezvolta relații cauză – efect argumentate cu cifre a fost impulsul care m-a trimis la ASEM. Și nu am dat greș.
 

Studiile la ASEM au însemnat  deprinderea unui domeniu interesant, mereu în schimbare. Or, cine crede că economia se rezumă doar la calcule, înseamnă că nu a înțeles niciodată ce înseamnă economie. Cred că economia este mai mult drept o știință creativă în care ingeniozitatea trebuie argumentată cu teorii și formule. Bineînțeles, ASEM-ul a însemnat dezvoltarea unei bune gândiri logice, dar și o posibilitate de a cunoaște oameni minunați.

Aici mai trebuie să adaug faptul că am fost extrem de inspirat și la alegerea Facultății - Finanțe, a cărei domenii de interes mi se par cele mai echilibrate, asigurând un optim între studierea teoriei și aspecte practice.

Pentru mine să studiez la ASEM a însemnat și să stau la cămin, iar viața de cămin a dat cu adevărat  farmec anilor de studenție. Pe cei mai buni prieteni i-am câștigat grație acestui mediu.

Cum ai obținut primul job?
Primul job l-am obținut în anul III de facultate. S-a întâmplat spontan: o persoană de la ASEM, față de care am un respect și atașament deosebit, mi-a recomandat un interviu. Am fost la două runde după care mi-au zis că eu sunt cel selectat. Inițial am activat part-time, îmbinând munca cu studiile, un mix din care a ieșit un cocktail destul de reușit cred.

Ce a contat la angajare, ți-au spus cumva "Uită tot ce ai învățat la facultate... și fă ca noi?"
De-a lungul activității mele nu am auzit niciodată această expresie și sincer mi s-ar părea penibil dacă cineva mi-ar spune. Dacă cineva dintre studenți se așteaptă că va trebui să scrie la locul de muncă definiții și să rezolve probleme după formule cunoscute atunci e o chestie, poate că această expresie ar avea sens. În cazul meu a valorat logica economică.
Fiind la o companie de consultanță în afaceri, principalele calități care se impun sunt capacitățile analitice și diversitatea cunoștințelor economice.

Dar ce faci, de fapt, descrie o zi obișnuită a ta de muncă?
Munca mea poate să difere semnificativ de la o zi la alta. Asta mă și ține la acest loc de muncă timp de 4 ani. Urăsc rutina, iar aici am parte de diversitate. Bineînțeles, există și anumite sarcini lunare, care țin de monitorizarea anumitor sectoare economice pentru unii clienți de-ai noștri. Pe de altă parte există și partea de imprevizibil care poate să însemne elaborarea unui plan de afaceri sau studiu de fezabilitate, generarea unor studii cu un anumit specific solicitat de clienți, care adesea presupune explorarea a ceva nou și pentru mine. În ultimul timp am fost implicat într-un proiect cu mai multe deplasări prin țară, care are drept scop creșterea competitivității în unul din cele mai sensibile sectoare ale economiei: agricultura.

Care sunt publicațiile economice de valoare în opinia ta?
Logos Press de limba rusă, și Economist - în română, ambele de calitate.
Ținând cont de ultimele tendințe de migrare a cititorilor în mediul online, există și mai multe portaluri cu profil economic. Din acestea, pot să recomand cu plăcere: mold-street.com – mereu cu investigații economice de bună calitate, agora.md – cu știri mereu actuale și wallstreet.md – care poate fi interesant și prin prisma compartimentului de educație financiară pe care îl conține.

Sunt o serie de lucruri pe care e bine să le faci în anumite etape ale vieții

Care sunt șansele pe care nu trebuie sa le neglijezi în timpul studenției?
- În primul rând trebuie să învețe să mediteze. După facultate, lucrurile evoluează atât de rapid, încât asta poate deveni un lux și în genere sunt o serie de lucruri pe care e bine să le faci în anumite etape ale vieții. Apoi, nu trebuie să rateze șansa de a se implica în tot felul de activități extra-program, fiindcă ASEM oferă o gamă largă și variată de așa opțiuni, important e să fie interes. Studenția oferă și oportunitatea de a lega frumoase prietenii, care să reziste în timp.

Unde sunt colegii tăi de grupă?
- Profesional vorbind, am colegi de grupă angajați în sectorul public: la Fisc, Ministerul Finanțelor, în sectorul bancar, inclusiv BNM, dar și câțiva colegi care au lansat afaceri.

Fă o statistică a șanselor de angajare după absolvirea ASEM, având în vedere grupa ta :)
- Mai bine de jumătate din colegii mei de grupă au reușit să obțină un job cu profil economic. Dar cea mai importantă observație în acest context este că printre studenții buni din grupa mea rata de angajare este de sută la sută.

Nu avem de inventat bicicleta. Trebuie doar să preluăm cele mai bune practici și să le adaptăm la realitățile noastre

Ia zi, cum vezi tu viitorul economic al țării noastre?
- Nu cred că poate fi mai rău decât acum, deși în ultimii ani s-a reușit multe  transformări pozitive în economia națională atât în modul de funcționare a instituțiilor publice, cât și percepțiile mediului de afaceri. Totuși, rămânem în statistici cei mai săraci din Europa și fără clasă de mijloc, ceia ce e foarte negativ. Marea noastră problemă e că după atâția ani de tranziție, pârghiile puterii au rămas în mâinile  acelorași nomenclaturiști comuniști, care cu mentalitatea lor de homo soveticus au transformat procesul de tranziție la economia de piață într-un capitalism eminamente mercantilist și sălbatic.

Viitorul economic al țării îl văd mult mai bun. Pe de o parte, procesul de integrare europeană, care sper din tot sufletul să fie unul ireversibil, ne va oferi mai multe garanții că vom avea un sistem economic funcțional integrat în spațiul economic european. Pe de altă parte, trecerea timpului și implicarea mai activă a tinerilor va dilua și mai mult din acea mentalitate sovietică păguboasă.

În plus, din perspectiva competitivității, RM este abia la etapa de tranziție dintre o economie bazată pe factori către o economie bazată pe eficiență, pe când unele state dezvoltate ating deja saturația și la etapa de inovații. Prin urmare, noi nu avem de inventat bicicleta. Trebuie doar să preluăm cele mai bune practici.

Vreau să te referi la averile demnitarilor și justițiarilor, care sunt scrise pe soacre, nurori și alte neamuri... care ar fi soluția de luat în calcul, pentru FISC?!!!
- Averile demnitarilor și judecătorilor sunt un efect al acelui capitalism sălbatic descris mai sus. În aceste cazuri nu deranjează atât de mult faptul că ei au așa averi fabuloase, dar mai ales modul cum reacționează ei la dezvăluirile presei. Când te uiți la reacțiile acestor oameni îți dai seama că avem o problemă fundamentală: Corupția. Caracatița e atât de bine structurată,  încât de cele mai multe ori o mână spală pe alta. În România, la începutul anilor 2000, amploarea corupției era la fel de mare și toți baronii se credeau la fel de intangibili în fața legii ca și ai noștri. Uite că a trecut un deceniu și acum în România, ca un ministru sau judecător corupt să fie închis a devenit o normalitate și asta în mare parte datorită presiunii Uniunii Europene, care a monitorizat și a pus presiune pentru o justiție independentă. Eu sper ca peste 10 ani să trăim și noi așa timpuri.

O justiție corectă ar ajuta foarte mult dezvoltarea economiei. E simplu. Orice sistem capitalist are la bază inviolabilitatea proprietății. Or,  în RM de azi protejarea proprietății și a investițiilor este destul de fragilă atâta timp cât justiția acționează pentru anumite persoane selectiv.

Din păcate, la ora actuală FISC-ul este destul de limitat în deconspirarea acestor averi. Lucrurile trebuie să deruleze în consecutivitate, de aceia întâi avem nevoie de reforme profunde în justiție.

Profesorul perfect inspiră!

Răspunde la o întrebare, pe care, poate ai așteptat-o, dar  umila mea intuiție a scăpat-o?
- Aș vrea să mă fi întrebat despre profesorii cărora le datorez …
Impresiile despre un sistem sau instituție le dau oamenii de acolo. În cazul ASEM-ului – profesorii sunt aceștia.  William George Ward spunea: ”Profesorul mediocru spune. Profesorul bun explică și demonstrează. Profesorul perfect inspiră.” Nu neg, am avut și profesori mediocri, însă la așa lecții, studenții trebuie să aibă capacitatea de a fi autodidacți. Am avut și mulți profesori buni, de reală valoare și o bună organizare a proceselor, asigurate de decanatul Facultății Finanțe.

Cel mai important pentru mine este că am avut profesori care să mă inspire și fără de care experiența numită ”ASEM” ar fi fost săracă. Modelele mele de inspirație au fost doamna Angela Casian și doamna Angela Bauciurlu. Acestor profesoare le voi rămâne mereu recunoscător, pentru că am găsit afinitate în modul de a gândi și la orele lor am găsit mereu rezerve de a mă autodepăși. Doamna Casian mi-a fost coordonator atât la teza de licență, cât și la teza de master și a avut o capacitate extraordinară de a mă îndruma pe drumul cel bun, dar în același timp de a nu influența conținutul. Or, așa trebuie să facă fiecare profesor foarte bun: să te ajute să-ți lărgești viziunile.

Consemnare: Liuba LUPAȘCO