Dacă studii economice - atunci la ASEM
VINO la ASEM, FII STUDENTUL NOSTRU!

Cristian Catan: ”Investiți mai mult în propria dezvoltare, nu așteptați de la universitate că va oferi totul pe tavă”

A absolvit facultatea de Relații Economice Internaționale în 2014 și imediat și-a inițiat propria afacere. A eșuat de mai multe ori, dar în final a găsit modelul de afaceri astfel încât să aibă profit. Încet, dar sigur, a reușit să vină cu un brand de ceasuri autohton, CRONOR. Vedeți mai jos un interviu cu Cristian Catan, absolventul ASEM, despre curajul în afaceri și dorința de a învăța pe tot parcursul vieții.

Cristian, ce te-a marcat în timpul studenției la ASEM?
Studenția la ASEM mi-a oferit oportunitatea de a învăța limba franceză, în contextul de relații internaționale și afaceri, de a face cunoștință cu persoane de o inteligență aleasă. Să încep a-mi crea propria rețea de contacte, prin cunoscuți, prieteni, plus la toate, am utilizat din plin timpul liber oferit pentru a profita de mai multe oportunități, ceea ce a contribuit la acumularea și mai multor cunoștințe și abilități practice.

Ce a stat la baza tuturor reușitelor tale?
Perseverența, curajul, creativitatea și logica.

Cum ai obținut primul job?
De fapt, nu l-am obținut, mi l-am creat. La absolvirea ASEM în 2014, am fondat compania mea, care există și până acum, CATANIS, unde am încercat câteva modele de afacere.

Ce, de fapt, contează la angajare, din experiența ta?
La angajare contează foarte mult să-i arăți angajatorului disponibilitatea ta de a învăța rapid, de a-ți da străduința, de a munci la început mai mult decât ceilalți, pentru că ai mult teren de recuperat. Abilitatea de a lucra în echipă, de a comunica și de a rezolva probleme, este, de asemenea foarte apreciată.

Dar ce faci la moment, descrie o zi obișnuită a ta de muncă?
La moment dezvolt brandul meu de ceasuri, CRONOR, am planuri mari cu această afacere. Filmez pentru canalul meu de YouTube, CATAN SHOW, acest drum lung de construire a unui brand mare internațional. Ziua mea începe de la orele 08:00-09:00 și se termină pe la 19:00, dar cu gânduri și idei, continuă și seara, și în weekend.

Cum ai decis și ce-a fost cel mai greu când ai început propria afacere, acasă?
Am înțeles că vreau să-mi creez propria companie, unde să investesc timpul și energia mea, pentru construirea unei afaceri mari, unde să muncesc cu pasiune. Cel mai greu la început a fost să găsesc modelul potrivit de afacere, care să aducă compania pe plus financiar și să aducă venituri în creștere. Pentru aceasta, am testat câteva modele de afacere, am dat greș, am cheltuit câteva mii de euro, dar asta mi-a permis într-un final să obțin cunoștințele necesare și să aduc compania pe profit.

Pe lângă muncă, cu îți petreci timpul liber, poate ai vreun hobby?
Iubesc foarte mult să citesc, cărți „grele”, cu gânduri profunde, cu o logică puternică, cu abordări neordinare, pentru că asta îmi lărgește capacitatea de a găsi soluții neordinare la provocările apărute. Îmi place să joc baschet, când am timp, și să mă întrec la karting, cu asta mai rar, dar e sportul meu preferat.

Sunt o serie de lucruri pe care e bine să le faci în anumite etape ale vieții, care sunt șansele pe care nu trebuie sa le neglijeze un tânăr în timpul studenției?
Să investească cât mai mult în propria dezvoltare, să nu aștepte de la universitate că i se va oferi totul pe tavă, să investească timpul liber în diverse oportunități, care pe lângă cunoștințele teoretice, vor adăuga abilități practice.

Unde sunt colegii tăi de grupă? Fă o statistică a șanselor de angajare după absolvirea ASEM, având în vedere grupa ta…
Colegii mei de grupă lucrează în domeniile care le sunt interesante, în sectorul public sau privat. Șanse de angajare? În zilele noastre, ținând cont de insuficiența de cadre de muncă în Republica Moldova, nu găsești loc de muncă doar dacă ești foarte și foarte lenos.

Din experiența ta de student, ce crezi că ar fi bine de mai întreprins pentru o comunicare bună între cele două categorii (studenți și profesori), ca în final ambii, dar și imaginea instituției să aibă de câștigat?
Să fie mai mult o comunicare egal la egal: profesorii să admită că studenții au acces la tehnologii și cunoștințe, pot să transmită și colegilor ceva util, profesorii să vină mai mult cu partea practică, să-i pună pe studenți să capete abilități practice legate de subiectul de studiu.

Ia zi, cum vezi tu viitorul economic al țării noastre, pentru bunăstarea națiunii?
Potențial este, trebuie de dezvoltat. Văd țara noastră axată pe câteva direcții, care vor contribui la mărirea exportului, industria vinicolă, să încetăm să exportăm roada agricolă în forma brută și să o exportăm prelucrată sub formă de produse diferite finite, să fim un centru de outsource de servicii IT, software, dar și de prelucrare a informației ce ține de limbile străine.

Câteva sfaturi pentru cei care vor să inițieze o afacere?
Să aibă curajul să încerce, să nu riște mai mult decât își pot permite să piardă, să fie perseverenți, la întrebările fără răspuns să întrebe de alții cu experiență și să găsească răspuns.

Corina MOROZAN