Dacă studii economice - atunci la ASEM
VINO la ASEM, FII STUDENTUL NOSTRU!

Absolventa facultății de Business și Administrarea Afacerilor în 2011, Liliana este fondatoarea brandului de producere a articolelor vestimentare pentru copii, ”BabyLinna”. Totodată, își face doctoratul la ASEM. Citiți în interviul ce urmează, despre cum lansezi o afacere, care sunt atuurile studenției și cum se muncește pe cont propriu în Moldova.

- Liliana, ce te-a marcat în timpul studenției la ASEM?
Perioada studenţiei ASEM a fost una frumoasă. Am avut parte de profesori minunaţi, cărora le mulţumesc mult pentru tot ce mi-au predat, pentru felul în care au lucrat cu noi. Am intrat la Facultatea „Business şi Administrare”, specialitatea „Business şi Administrare”,  Catedra „Management”. Iniţial era doar un vis frumos, probabil nici nu realizam cât de frumos este. În prima perioada de studii desigur era multă teorie, interesantă, uneori plictisitoare. Nu înţelegeam la ce bun am nevoie de ea. Apoi am avut unele explicaţii de la minunaţii profesori, care ne spuneau ca aplicarea ei corectă dă rezultate frumoase. Atunci cred că nu înţelegeam, nu realizam necesitatea acesteia. Doar acum înţeleg că  orice teorie, orice formulă , orice noţiune e munca savanţilor care au muncit zeci de ani pentru a ne aduce nouă tot pe tavă. Doar învaţă, înţelege şi aplică. După studiile de licenţă, am aplicat la studii de master, apoi doctorat.

Dacă mă întorc la momentul care m-a marcat, cred că  a fost practica de specialitate şi licenţă, unde am avut marele noroc să fiu invitată la „Centrul de Plasament şi relaţii cu agenţii economici”. Deci prima practică a avut loc în Incubatorul de afaceri, cu care am avut marele noroc să colaborez. În cadrul incubatorului, am văzut multe lucruri interesante, am fost implicată în activităţi ce m-au marcat. Am fost prezentă la incubarea primelor afaceri care le vedeam peste 1-2  ani cu rezultate frumoase.

- Ce a stat la baza tuturor reușitelor tale?
La baza reuşitelor mele cred că a stat familia care m-a susţinut în tot, care m-a învăţat să nu renunţ de la vise, scopuri şi că totul se obţine prin muncă. Mult am citit, mult am studiat şi m-am străduit mereu să îmi pun un scop pe ca să îl realizez. Tot acasă, am fost învăţată să fac lucrurile BINE şi calitativ. Cred că pentru a avea reuşite trebuie multă muncă şi un scop SMART bine definit, plus un TIME MANAGEMENT eficient.

- Cum ai obținut primul job?
Primul job l-am obţinut iarăşi pentru că mi l-am dorit mult. Admirând profesorii mei iubiţi, am avut visul să devin lector universitar. După absolvirea masteratului, am intrat la doctorat şi am obţinut jobul la care am visat. La moment, lucrez cu studenţii. Pentru mine este o plăcere enormă, care permite o dezvoltare personală şi profesională în domeniul care îmi place.

- Ce, de fapt, contează la angajare, din experiența ta?
Din experienţa mea la angajare contează să ai cunoştinţe bune ,dorinţă mare şi desigur să faci bine ceea ce faci.

- Dar ce faci la moment, descrie o zi obișnuită a ta de muncă?
La moment am  creat propria afacere,  marca comercială pe nume „BabyLinna”. Suntem brand autohton de producere a articolelor vestimentare. Zilele mele de muncă nu sunt obişnuite şi mereu diferite. Nu cred că aş putea descrie una obişnuită. Fiecare zi îmi oferă experienţe diferite. Zilele sunt lungi, dar plăcute, cu muncă de minim 12 ore, care îmi oferă  satisfacţie maximă, ore în care e vizibilă transformarea afacerii de vis, în care mereu vin zeci de idei şi ne alegem cu clienţi mulţumiţi.

- Ce a fost cel mai greu când ai început propria afacere?
Cel mai greu a fost lipsa de timp. Afacerea am început-o în concediul de îngrijire al copilului, perioadă în care micuţa mea mă solicita 24 din 24, iar eu încercam să realizez scopurile propuse în orele de somn. A fost o perioadă în care eram entuziasmată, o perioadă în care clar vedeam scopurile, dar nu era timp disponibil şi mă simţeam obosită la maxim.

- De ce anume trebuie să ții cont când lansezi businessul propriu?
Cred că de utilizarea raţională a resurselor. Este cel mai important moment, şi nu vorbesc doar de resursele financiare. O planificare eficientă a tuturor categoriilor de resurse dă rezultate fructuoase. Cred că lansând afacerea proprie, trebuie să facem ceea ce ne place cel  mai mult.

- Sunt o serie de lucruri pe care e bine să le faci în anumite etape ale vieții, care sunt șansele pe care nu trebuie sa le neglijeze un tânăr în timpul studenției?
În perioada studenţiei cred că trebuie să echilibrezi studiile, comunicarea cu colegii şi distracţia ‚în aşa mod, ca să nu lipsească nici una din aceste aspecte. Astfel se creează o armonie în tot. Desigur nu trebuie să uităm şi  de viaţa personală.

- Din experiența ta de studentă, ce crezi că ar fi bine de mai întreprins pentru o comunicare bună între cele două categorii (studenți și profesori), ca în final ambii, dar și imaginea instituției să aibă de câștigat?
Cred că profesorii trebuie să fie aproape de studenţi, să se împartă cu experienţele sale, dar desigur păstrându-se limita, să nu aibă de suferit în acest context procesul de studii.

- Cât de importantă este învățarea pe parcursul întregii vieți?
Învăţarea pe parcursul vieţii e cheia succesului şi are importanţă majoră. Mereu ne dezvoltăm, mereu studiem, mereu aplicăm.

- Cum vezi tu viitorul economic al țării noastre?
E o întrebare interesantă, dar îl văd numai prin dezvoltarea producerii. Atât timp cât oamenii nu vor munci în ţara noastră şi nu vor investi în dezvoltarea personală şi profesională, viitorul va fi trist. Cred că trebuie să dezvoltăm afacerile autohtone, trebuie să fie susţinute, doar atunci oamenii vor crede, oamenii vor munci la noi, nu vor pleca.

- Ce sfat ai avea pentru tinerii studenți sau cei care vor să inițieze propria afacere?
Sfatul meu este să încerce, să studieze , să se dezvolte şi să creadă în puterile proprii. La noi se poate, este real. Spun din propria experienţă. Mereu m-am ocupat de ceva, mereu am avut pasiuni, de la pictură, hand made la voluntariat şi alte activităţi interesante. Desigur dacă rezistă să muncească mult, dar nu mult, dar foarte mult. Nimeni nu vine să îţi dea nimic fără să munceşti , şi desigur fără sprijinul familiei.

Dragi studenţi, vă pot dori succese, şi vă pot spune că se poate. În Moldova este posibil!

Corina MOROZAN