Dacă studii economice - atunci la ASEM
VINO la ASEM, FII STUDENTUL NOSTRU!

Erasmus+ Programme 2014-2020
KA2 – Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici
Consolidarea capacităților în învățământul superior
Proiect nr. 585620-EPP-1-2017-1- EL-EPPKA2-CBHE-JP
Titlu: SMART – Fostering university-enterprise cooperation in and entrepreneurship of students via SMART Caffes
Durată: 15/10/2017 – 14/10/2020

DESPRE SMART

Obiectivul general al proiectului SMART este de crește potențialul de angajare a absolvenților și de a spori inovativitatea companiilor prin promovarea antreprenoriatului printre studenți, crearea start-up-urilor și abordare inovativa în colaborarea dintre universități și antreprenori.

SMART Caffe sunt concepute ca centre deschise care îi întâmpină pe student și absolvenții recenți care au idei de afaceri sau potențial creativ, dar cărora le lipsește abilitățile și resursele necesare pentru a realiza.

Mediul de bază va oferi suport complet hardware și software, instruire, mentori și rețele pentru creșterea ideilor studențești. De asemenea, va îmbunătăți experiența educațională a elevilor în general și îi va pregăti pentru un rol activ pe piața forței de muncă.

PARTENERI
 • Alexander Technological Educational Institute of Thessaloniki (Grecia)
 • Katholiekehogeschool VIVES Zuid, (Belgia)
 • University of Paderborn (Germania),
 • Fundacion Universitaria San Antonio (Spania),
 • Varna University of Management (Bulgaria),
 • Universitatea Agrara de Stat (Moldova),
 • Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți (Moldova),
 • Academia de Studii Economice din Moldova (Moldova),
 • ONG IMPULS (Moldova),
 • Minsk Innovation University (Belarus),
 • Belarusian Trade and Economics University of Consumer Cooperatives (Belarus),
 • Belarusian Innovative Foundation (Belarus),
 • Yerevan Brusov State University of Languages and Social Sciences (Armenia),
 • Gavar State University (Armenia),
 • YYouth Cooperation Center of Dilijan (Armenia)
ECHIPA SMART - ASEM

Coordonator instituțional – dr. Olesea SÎRBU, Prorector pentru relații international, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., +373 22 402 834;

Coordonator academic – conf. univ., Tatiana BUCOS, Director Centrul de Marketing, Parteneriate si Cariera al ASEM, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.;

Asistent de proiect – Sabina MISTREAN, Șef secție ”Relații cu Publicul” Centrul de Studii În Integrare Europeană /ASEM, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., +373 22 402 834.

EVENIMENITE ȘI NOUTĂȚI
Prima ședință de lucru
Erasmus+ Programme 2014-2020
KA2 – Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici
Consolidarea capacităților în învățământul superior
Proiect nr. 585620-EPP-1-2017-1- EL-EPPKA2-CBHE-JP
Titlu: SMART – Fostering university-enterprise cooperation in and entrepreneurship of students via SMART Caffes
Durată: 15/10/2017 – 14/10/2020

Alexander Technological Educational Institute of Thessaloniki în calitate de coordonator de proiect, in parteneriat cu Katholiekehogeschool VIVES Zuid, (Belgia), University of Paderborn (Germania), Fundacion Universitaria San Antonio (Spania), Varna University of Management (Bulgaria), Universitatea Agrara de Stat (Moldova), Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți (Moldova), Academia de Studii Economice din Moldova (Moldova), ONG IMPULS (Moldova), Minsk Innovation University (Belarus), Belarusian Trade and Economics University of Consumer Cooperatives (Belarus), Belarusian Innovative Foundation (Belarus), Yerevan Brusov State University of Languages and Social Sciences (Armenia), Gavar State University (Armenia), YYouth Cooperation Center of Dilijan (Armenia) au demarat începând cu luna noiembrie2017, pe o perioadă de 3 ani, proiectul SMART – Fostering university-enterprise cooperation in and entrepreneurship of students via SMART Caffes, cofinanțat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+ KA2 – Capacity Building in the Field of Higher Education.

În perioada 12-16 februarie 2018, membrii echipei de proiect Erasmus+ “SMART – Fostering university-enterprise cooperări în and entrepreneurship of studenta via SMART Caffes”, Olesea Sîrbu, Protector pentru Relații Internaționale, ASEM și Sabina Mistrean, Șef secție „ Relații cu Publicul" CSEI/ASEM, au participat la evenimentul de lansare a proiectului, care a avut loc la Alexander Technological Educațional Institute of Thessaloniki. În cadrul întâlnirilor au participat membrii celor 15 instituții partenere a proiectului.

Subiectele discutate au fost:
 • Implimentarea și mamagementul proiectului;
 • Diseminarea corectă a rezultatelor proiectului;
 • Aspectele financiare;
 • Sarcinile și obligațiile fiecărui partener;
 • Mijloace de comunicare între parteneri.

Obiectivul general al proiectului SMART este de crește potențialul de angajare a absolvenților și de a spori inovativitatea companiilor prin promovarea antreprenoriatului printre studenți, crearea start-up-urilor și abordare inovativa în colaborarea dintre universități și antreprenori.

În cadrul ASEM a fost creat un grup de lucru care va contribui la implementarea cu succes a proiectului, pentru a realiza obiectivele acestuia: Coordonator instituțional – dr. Olesea SÎRBU, Prorector pentru relații internaționale; Coordonator academic – conf. univ., Tatiana BUCOS, Director Centrul de Marketing, Parteneriate si Cariera al ASEM; Asistent de proiect – Sabina MISTREAN, Șef secție ”Relații cu Publicul” Centrul de Studii În Integrare Europeană /ASEM; Experți -  conf. univ., dr. Oxana BARBĂNEAGRĂ, Specialist Recrutare, Centrul de Marketing, Parteneriate si Cariera al ASEM; Grigore FORTUNĂ, Specialist Design Grafic, Centrul de Marketing, Parteneriate si Cariera al ASEM.

Pentru informații suplimentare privind derularea proiectului vă rugăm să contactați echipa proiectului la adresa de email:
Coordonator instituțional – dr. Olesea SÎRBU, Prorector pentru relații international, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., +373 22 402 834;
Coordonator academic – conf. univ., Tatiana BUCOS, Director Centrul de Marketing, Parteneriate si Cariera al ASEM, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.;
Asistent de proiect – Sabina MISTREAN, Șef secție ”Relații cu Publicul” Centrul de Studii În Integrare Europeană /ASEM, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., +373 22 402 834.

Vizita de studiu în Varna, Bulgaria (09 - 1 Iulie 2018)
Vizita de studiu la Universitatea de Management din Varna in cadrul proiectului SMART - "Fostering university-enterprise cooperation and entrepreneurship of students via SMART CAFFES"

In perioada 09-13 iulie, a avut loc vizita de studiu la Universitatea de Management din Varna in cadrul proiectului SMART. Academia de studii Economice din Moldova a fost reprezentată de către dr. Olesea SIRBU, Prorector pentru Relații Internationale și Proiecte Europene, dr. Tatiana BUCOS, Director Centrul de Marketing, Parteneriate și Cariera, Sabina MISTREAN, asistenta de proiect. Temele abordate la ședințele de lucru au fost despre rezultatele obținute în prima perioadă a proiectului, chestiuni financiare, planul de activitate pentru perioada următoare. Totodată, Universitatea de Management din Varna a împărtășit cu participanții experiența sa în domeniul metodologiei de organizare a SMART CAFFES și cooperării dintre universitate, studenți și mediul de afaceri.

Vizita de studiu în Paderborn, Germania ( mai 2018)
Vizita de studiu la Universitatea din Paderborn, Germania, în cadrul proiectului SMART - "Fostering university-enterprise cooperation and entrepreneurship of students via SMART CAFFES"

În perioada 13-18 mai 2018, a avut loc vizita de studiu la Universitatea din Paderborn, Germania în cadrul proiectului SMART. Academia de studii Economice din Moldova a fost reprezentată de către dr. Tatiana BUCOS, Director Centrul de Marketing, Parteneriate și Cariera, Grigore FORTUNĂ, asistent de proiect. În cadru vizitei de studiu participanții au vizitat mai multe incubatoare de afaceri precum Garage 33, de la care au preluat experință.   Totodată, Universitatea din Paderborn a împărtășit cu participanții experiența sa în domeniul metodologiei de organizare a incubatoarelor. S-au discutat și posibile modele de incubatoare de afaceri, care ar fi potrivite pentru Moldova, Belarus și Armenia.

Vizita de Studiu în Murcia, Spania (13-5 Noiembrie 2018)

În perioada 13-15 noiembrie 2018 în cadrul Universității Catolice San Antonio din Mursia, Spania (UCAM - Universidad Católica San Antonio de Murcia https://www.ucam.edu/) a avut loc reuniunea de lucru a comitetului director al proiectului SMART –585620-EPP-1-2017-1- EL-EPPKA2-CBHE-JP ”Fostering university-enterprise cooperation and entrepreneurship of students via SMART Caffes” din cadrul Programului Erasmus+ K2, Capacity Building in Higher Education.

Academia de Studii Economice din Moldova a fost reprezentată la eveniment de către dr. Olesea SIRBU, Prorector pentru Relaţii Internaţionale și Proiecte Europene, coordonator instituțional al proiectului SMART și Sabina MISTREAN, metodist coordonator, Serviciul Relații Internaționale, membră a echipei ASEM de implementare a proiectului.

În cadrul reuniunii consorțiului SMART s-au prezentat rapoarte referitor la sarcinile realizate în ultimele 6 luni de derulare a proiectului și s-au specificat sarcinile pentru următoarea jumate de an, s-au punctat finalitățile, s-au proiectat vizitele de studiu.