ASEM în cadrul Școlii de Vară „Calea către descoperiri științifice”, organizată de AȘM

În perioada 13-16 iunie 2023 Academia de Științe a Moldovei a organizat Școala de Vară „Calea către descoperiri științifice”, la care au participat zeci de elevi, profesori, cercetători. Atât în mediul online cât și în format fizic, cu prezență în Sala Azurie și sala Mică a AȘM s-au întrunit cca 70 de elevi și studenți din Chișinău și alte localități a Republicii Moldova și România, care au fost selectați în funcție de nivelul de cunoaștere al limbii engleze și motivația prezentată în formularul de înregistrare.

Ceremonia de deschidere a Școlii de Vară a avut loc la 13 iunie, în Sala Azurie a AȘM, cu un cuvânt inaugural și de bun venit la Academia de Științe al acad. Ion Tighineanu, președinte interimar al AȘM. Mesaje de salut au fost adresate de E.S. Yoichiro Yamada, Ambasador al Japoniei în Republica Moldova, Valeriu Stoica, Ministru Consilier al Ambasadei României în Republica Moldova, precum și de oaspeții de onoare ai Academiei de Științe a Moldovei – Eva Kondorosi, membru titular al Academiei de Științe din Ungaria, și Sierd Cloetingh, profesor la Universitatea Utrecht din Țările de Jos.

În cadrul Școlii de Vară doamna Aurelia Tomșa, dr., conf. univ., șef Departament Teorie și Politici Economice a ASEM a venit în fața elevilor și studenților cu prezentarea „De ce avem nevoie de educație economică?”, explicând mai multe aspecte ce țin de piața financiară, investiții, monedele dolar și euro, criptovalută etc.

Elevii și studenții au avut o ocazie deosebită de a asista la prelegeri cuprinzătoare și multilaterale susținute de savanți cu renume din diferite țări ale lumii, inclusiv și a Profesorului Hiroshi Amano, Laureat al Premiului Nobel în Fizică (2014), Universitatea Nagoya, Japonia, care este și membru de onoare al AȘM.

Școala de vară „Calea spre descoperiri științifice” a fost organizată cu suportul financiar al Comisiei Europene, în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022–2023 „GreenSCI – Știința verde pentru o societate sănătoasă”, implementat de Consorțiul format de către Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Științe a Moldovei, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și AO InfoGroup, în cooperare cu Academia Română și Academia Tinerilor din Republica Moldova.