𝐋𝐚𝐧𝐬𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 „𝐉𝐮𝐬𝐭𝐢𝐜𝐞𝟒𝐘𝐨𝐮𝐭𝐡: 𝐀𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐭𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐚𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐣𝐮𝐫𝐢𝐝𝐢𝐜𝐚̆”

La 19 octombrie 2023 la ASEM a avut loc lansarea oficială a proiectului „Justice4Youth: Abilitarea tinerilor prin asistență juridică”, subfinanțat de ABA ROLI Moldova, în contextul implementării programului „Susținerea Reformei Justiției Penale și Combaterea Corupției în Republica Moldova”, cu susținerea financiară a Biroului pentru Combaterea Traficului de Droguri și Aplicarea Legii (INL) al Departamentului de Stat al SUA. Proiectul este realizat în cadrul Clinicii Juridice de Consultanță în Afaceri ASEM, cu implicarea profesorilor de la Departamentul Drept.

La evenimentul de lansare au fost prezenți reprezentantul ABA ROLI Moldova, Marcel Dumitraș, consultant juridic; Veaceslav Zaporojan, Decanul Facultății Economie Generală și Drept; Vladlen Cojocaru, șeful Departamentului Drept, profesorii de la Departamentul Drept și studenții de la specialitatea Drept.

Conceptul proiectului a fost prezentat de managerul de proiect, Alexandra Tighineanu, dr., conf. univ., Departamentul Drept.

Scopul proiectului rezidă în:

  • îmbunătățirea accesului la asistență juridică accesibilă și de calitate pentru populațiile vulnerabile, în special tinerii angajați care intră pe piața forței de muncă și micii antreprenori din Republica Moldova;
  • facilitarea și dezvoltarea competențelor profesionale juridice în rândul studenților la drept de la ASEM, permițându-le să servească eficient societatea.

Obiectivele proiectului:

  • Să ofere consultanță juridică primară pentru cel puțin 30 de beneficiari pe parcursul implementării proiectului. Aceste consultări vor cuprinde domenii precum dreptul muncii, drepturile sociale, dreptul familiei, dreptul civil și dreptul afacerilor, răspunzând nevoilor legale diverse ale beneficiarilor vizați.
  • Instruirea și pregătirea a cel puțin 20 de studenți la drept ASEM pentru a oferi asistență juridică eficientă micilor întreprinzători, tinerilor și altor persoane interesate, sporind arealul de profesioniști în drept instruiți, pentru a servi nevoile acestui segment.

În cadrul proiectul sunt preconizate instruiri pe domeniul acordării asistenței juridice, vizite de studiu în instituții specializate, întâlniri cu specialiști în domeniu, campanii de informare, emisiuni TV, scriere de opinii juridice, acordarea asistenței juridice etc.

Beneficiarii primari ai proiectului sunt:

  • Tinerii angajați în câmpul muncii sau cei care se pregătesc să se angajeze, în special studenții și tinerii antreprenori;
  • Studenți la Drept la Academia de Studii Economice din Moldova.

Clinica Juridică de Consultanță în Afaceri ASEM a fost înregistrată oficial în iunie 2023 și are drept scop apărarea drepturilor și libertăților omului, facilitarea accesului la asistență juridică primară a persoanelor vulnerabile și tinerilor antreprenori prin instruirea și implicarea studenților și profesorilor de la specialitatea Drept.