Internaționalizarea ofertei educaționale a ASEM prin intermediul Centrului Francofon de Angajabilitate

În contextul internaționalizării ofertei educaționale a Academiei de Studii Economice din Moldova, în data de 27 septembrie 2023, studenți de la diverse facultăți și-au dat întâlnire la atelierul cu tematica « Les métiers de demain », atelier de lansare a activităților Centrului Francofon de Angajabilitate CEF-ASEM (Centre d’Employabilité Francophone) în sezonul de toamna 2023. 

Ședința a fost deschisă de dna Elina Benea-Popușoi, dr., conf. univ., responsabila CEF și dra Iulia Coica, co-animatoarea CEF, prezentând  Programul activităților organizate de CEF în sezonul de toamnă curent, invitând studenții ASEM să se înscrie pentru participare la atelierele de dezvoltare profesională și personală, ateliere animate de către formatori locali și de peste hotare. Totodată, programul oferit de CEF-ASEM include dezbateri, vizite la întreprinderi, întâlniri cu profesioniștii, precum și Săptămâna Antreprenoriatului Francofon, organizată în comun cu alte CEF-uri din R. Moldova. 

Atelierul din 27 septembrie curent a constituit un prilej de învățare și explorare atât pe partea de comunicare și integrare a studenților internaționali în comunitatea academică a ASEM, cât și pe partea formării profesionale a studenților.

Sub îndrumarea formatoarei, Doamna Zorina Ghilețchi, studenții au valorificat oportunitatea de a înțelege tendințele fundamentale ale formării profesionale în viitor, au dobândit o cunoaștere a triadei structurale a competențelor, au experimentat prin diverse sarcini, fapt ce le-a oferit o înțelegere mai clară asupra modelării alegerilor personale în vederea viitoarei inserții profesionale.  Participanții la atelier au avut o experiență unică, participând la diverse activități interactive, imaginându-și roluri de angajați într-un viitor pe care ei înșiși l-au conturat, analizând previziunile statistice ale Forumul Economic Mondial pentru perioada după anul  2023 și explorând conceptul de taxonomie a competențelor pentru a identifica acele abilități cheie care îi vor ghida în cariera lor viitoare. 

Evenimentul a fost onorat de prezența dnei Larisa Dodu Gugea, dr., conf. univ., decana Facultății de Relații Economice Internaționale, dna Angela Pîrlog, dr., conf. univ., șefa Departamentului Limbi Moderne, precum și profesori de la Facultatea de Tehnologii Informaționale și Statistică Economică. 

La finalul atelierului s-a desfășurat o sesiune de feedback, în care studenții și-au împărtășit impresiile referitoare la cele asimilate. 

Centrul Francofon de Angajabilitate al ASEM este un proiect comun al Agenției Universitare Francofone (AUF) cu ASEM, care urmărește să sporească angajabilitatea și antreprenoriatul studenților. CEF-ASEM beneficiază de suportul Biroului Național AUF și este dedicat continuării sprijinului oferit studenților pentru dezvoltarea viitorului lor profesional.

Invităm studenții care doresc să facă parte din echipa Centrului Francofon de Angajabilitate ASEM, să adere la grupul de discuții și să viziteze spațiul CEF, amplasat în sala 411, bloc B, ASEM.