Programul „Școala finanțelor moderne”

Primii participanți la programul „Școala finanțelor moderne” – 15 tineri de la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) au fost selectați de Banca Națională a Moldovei (BNM) în cadrul unui concurs.

Aflat la prima ediție, programul a luat startul cu o întrevedere a guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu.

Oficialul a subliniat că acest proiect de anvergură își propune să ofere tinerilor o experiență de studiu și comunicare inedite. „Ne dorim ca realizarea acestui program să constituie pentru dumneavoastră – viitorii sau unii deja – economiști și finanțiști la început de cale, un prilej deosebit de aprofundare a cunoștințelor financiare și de orientare profesională, precum și de avansare a nivelului personal de cultură și competență financiară”, a spus guvernatorul BNM.

Octavian Armașu  a remarcat faptul că „Școala finanțelor moderne”  reprezintă o oportunitate preconizată de BNM în colaborare și cu sprijin profesional și sufletist deosebit din partea Băncii Naționale a României și a Academiei de Studii Economice din București.

Prima ediție a „Școlii finanțelor moderne” se va desfășura, în perioada 22-30 iulie 2023, și va oferi participanților un prilej unic, de a îmbina experiențe de studiu/academice în capitala României cu activități cultural-istorice atât în București, cât și în orașe reprezentative, precum Iași, Brașov, Suceava și Sinaia.

Participanții vor avea întrevederi memorabile, în mod special, cu guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, și vor audia prelegeri susținute de experți de la BNM în colaborare cu ASE din București.

La finalizarea programului, participanții vor primi un certificat semnat de guvernatorii Băncii Naționale a Moldovei  și Băncii Naționale a României, precum și de rectorii Academiei de Studii Economice din București și Academiei de Studii Economice din Moldova.

Prin intermediul acestei inițiative, BNM își propune să-și intensifice eforturile de sprijinire a procesului de formare profesională a tineretului studios din Republica Moldova, care să contribuie ulterior atât la fortificarea breslei de economiști, cât și la incluziunea financiară a cetățenilor țării noastre.

Participarea studenților din Republica Moldova la „Școala finanțelor moderne” este susținută parțial de Programul USAID „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova” (MISRA), care sprijină eforturile BNM în accelerarea reformelor în sectorul financiar, sporirea nivelului de educație și incluziune financiară.