SIMPOZIONUL „INTEGRAREA EUROPEANĂ – REPERE BANCARE” la FinTech HUB ASEM

În data de 5 iunie 2023 la Academia de Studii Economice din Moldova, în incinta FinTech HUB a avut loc Simpozionul „Integrarea Europeană – Repere Bancare”. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Liga Bancherilor din Moldova și a fost moderat de Sergiu BEZNIȚCHI, jurnalist.

La simpozion au participat factori de decizie, experți din țară și din străinătate, reprezentanți ai băncilor și ai mediului academic, care au avut posibilitatea de a discuta și identifica principalele provocări și perspective din sectorul bancar din Republica Moldova în parcursul european, inclusiv în domeniul reglementărilor bancare și a implementării celor mai bune practici în activitatea instituțiilor bancare. Prezent la eveniment, Octavian ARMAȘU, guvernatorul Băncii Naționale a Republicii Moldova, a ținut să felicite pe cei prezenți cu ocazia Zilei Lucrătorului Bancar, sărbătorită pe 4 iunie, menționând faptul că prioritatea sectorului financiar-bancar avansat și sigur este atragerea investițiilor în economie și amplificarea acesteia, pentru ca oamenii să aibă o viață mai bună aici, în țară, și să rămânem fermi în parcursul de reformare a sistemului bancar conform standardelor europene și internaționale.

Rectorul ASEM, Alexandru STRATAN, dr. hab., prof. univ., membru corespondent al AȘM a subliniat: „Prin decizia de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și obținerea statului de țară candidat, integrarea europeană este prioritatea națională a țării noastre. Un pas important în parcursul european îl reprezintă implementarea legislației și standardelor UE în domeniul bancar”.

Un deosebit interes au provocat discuțiile și dezbaterile din cadrul sesiunii „Pregătirea profesională și competențele capitalului uman în raport cu cerințele pieței bancare”. În discursul său, Victoria COCIUG, Prorector pentru Cercetare și Parteneriate, dr., conf. univ., a reiterat importanța alinierii procesului de pregătire profesională și a competențelor capitalului uman la cerințele pieței și la standardele europene, iar Mariana RUFA, director executiv al Asociației Businessului European, Valentina SOHOȚCHI, director al direcției resurse umane, B.C. „Victoriabank” S.A. și Ludmila COBZARI, decan al Facultății „Finanțe” au pus în evidență problemele ce țin de colaborarea dintre instituțiile bancare și ASEM în vederea pregătirii tinerilor specialiști.