În Academia de Studii Economice a Moldovei, astăzi, 28 septembrie 2021, a avut loc lansarea Campaniei Naţionale privind vaccinarea împotriva COVID-19 a studenţilor din Republica Moldova. Campania se va desfăşura în perioada 28 septembrie – 28 noiembrie şi are drept scop imunizarea unui număr cât mai mare de studenţi, pentru a contribui la crearea unui spaţiu mai sigur pentru activităţile care au loc în universităţi, cu eforturi consolidate ale instituţiilor statului, conducătorilor de universităţi, mass-media şi organizaţiilor studenţeşti.
Preşedintele Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, Grigore BELOSTECINIC, Rector ASEM, a venit cu un mesaj către studenţii din toate universităţile din Republica Moldova, menţionând că evoluţiile epidemiologice sunt nefavorabile cu tendinţă generală de agravare, iar sănătatea studenţilor, a profesorilor şi a fiecărui om este prioritatea numărul unu. „Respectăm întru totul drepturile şi libertăţile voastre, Stimaţi Studenţi, dar în acelaşi timp trebuie să conştientizăm că unica şi cea mai eficientă modalitate de combatere a epidemiei este vaccinarea unui număr cât mai mare a populaţiei din Republica Moldova. Vă îndemnăm să conştientizaţi întreaga responsabilitate care ne revine întru menţinerea sănătăţii studeţilor şi profesorilor. Vă îndemnăm să vă vaccinaţi cât mai curând posibil, doar cu eforturi comune vom putea scăpa de această perioadă dificilă de pandemie prin care trecem. Îndemnul nostru este: Pune umărul, Vaccinează-te! Protejează-ţi viaţa ta şi a celor din jur.”, a subliniat Grigore BELOSTECINIC, Rector ASEM.
Cu îndemn la vaccinare a venit Ministrul Sănătăţii, Ala NEMERENCO: „Tinerii au o şansă nu doar să pună umărul personal, oferind exemplul propriu, dar pot transmite mesajul şi celorlalţi, încurajând vaccinarea. Apelul nostru este nu doar unul de conştientizare, dar de a contribui să revenim la normalitate, diminuând presiunea acestui val de COVID-19”.
La eveniment a mai fost prezent Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Anatolie TOPALĂ, care s-a adresat studenţilor, accentuând că aceştia pot contribui la menţinerea sănătăţii publice şi la sporirea calitatăţii procesului de studii prin desfăşurarea orelor cu prezenţă fizică, astfel încât să fie posibil de a beneficia de toate dotările de care dispun universiţile, iar studiile obţinute să fie de cea mai înaltă calitate.
Îndemnuri la vaccinare pentru studenţi au mai adresat: Stela GHEORGHIŢĂ, Coordonatoarea Programelor de Urgență în Sănătatea Publică din cadrul Biroului OMS din Republica Moldova; Emil CEBAN, Rectorul Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”; Gheorghe BURUIANĂ, Preşedintele Asociaţiei Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină , Boris GÂLCĂ, Şeful Direcţiei Municipale Asistenţă Socială şi Sănătate.
Pentru sporirea procesului de vaccinare în rândul studenţilor, pe lângă Centrul Municipal de Vaccinare, în toate universităţile din Republica Moldova, inclusiv în blocurile de studii şi în căminele studenţeşti vor fi organizate centre mobile de vaccinare.
Rectorii universităţilor din Republica Moldova şi-au asumat public o implicare activă în organizarea, coordonarea şi monitorizarea vaccinării în rândul studenţilor din Republica Mooldova, semnând un apel, drept dovadă în plus că se vor implica cu adevărat în sporireea procesului de vaccinare a studenţilor din Republica Moldova.