Profesorii ASEM au absolvit cu succes programul  de formare profesională continuă „Leadership și Management”

Reprezentanții primelor echipe de formabili de la Academia de Studii Economice din Moldova, au primit certificatele de absolvire a programului  de formare profesionala continuă „Leadership și Management”, realizat în cadrul Programului Erasmus+ „Leadership și management în învățământul superior din Moldova” (Moldova Higher Education Leadership and Management – MHELM), nr. ref. 609656-EPP-1-2019-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP. Instruirea este structurată în patru module, activitățile căreia prevăd 1200 de ore academice și acumularea a 40 de credite.

Instruirile în cadrul acestui program sunt realizate în scopul atingerii obiectivelor proiectului MHELM, precum și a obiectivului 5 din Planul de acțiuni al Ministerului Educației și Cercetării pentru anul 2022. Trei echipe de manageri universitari au fost deja instruite. La moment a patra echipă din ASEM, în care sunt incluse 11 persoane urmează aceste traininguri. Sesiunea de instruire durează patru luni. Formatul de realizare este online, de trei ori pe săptămână, câte 4 ore. Formatorii, profesori din universitățile membre ale consorțiului îmbină activitățile teoretice cu aplicații practice, utilizând pe larg metode active de predare. Discuțiile în grup și realizarea proiectelor de grup au dezvoltat procesul de comunicare, prin care formabilii au făcut schimb de opinii și de experiență, și-au dezvoltat competențele necesare unui management eficient în învățământul superior.

Înmânarea  certificatelor a avut loc în data de 01 noiembrie curent. Evenimentul a fost deschis de către coordonatoarea proiectului Larisa BUGAIAN, dr. hab., prof. univ., Universitatea Tehnică din Moldova, care în discursul său a remarcat importanța proiectului pentru dezvoltarea managementului învățământului superior, sporirea leadershipului și capabilităților de management în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova.

Dna prof. BUGAIAN L. a felicitat absolvenții pentru parcurgerea și finalizarea cu succes a programului ”Leadership și management”, pentru deschiderea, perseverența de care au dat dovadă pe parcursul perioadei de învățare, pentru proiectele interesante, realizate de către aceștia la final de program și a  exprimat încrederea că competențele profesionale dobândite vor fi utile pentru implementarea unui management eficient în sistemul învățământului superior.

Cu un cuvânt de salut a venit Rectorul ASEM, dl Alexandru STRATAN, dr. hab., prof. univ., membru corespondent al AȘM. Dl Rector a menționat despre importanța acestui proiect, despre utilitatea competențelor obținute în asigurarea performanței în activitatea managerială a absolvenților, care va contribui la dezvoltarea sistemului învățământului superior în țară.

Cu mesaj de felicitare, dar și de mulțumire tuturor persoanelor implicate în acest proiect a venit coordonatorul ASEM prof.univ., dr.hab. A.COTELNIC. Absolvenții s-au împărtășit cu experiența pe care au trăit-o „în pielea” de a fi student. Dna Prim-Prorector, conf. univ. dr.,  A. CASIAN, a subliniat importanța și utilitatea relațiilor de colaborare stabilite pe parcursul acestor traininguri. Absolvenții programului și-au exprimat recunoștința față de toți formatorii, care au dezvoltat și realizat cursul de ”Leadership și management”.

Dl. Alexandru STRATAN împreună cu Dna Larisa BUGAIAN au înmânat certificatele de formare profesională continuă în Leadership și management celor 17 absolvenți din cadrul ASEM, urându-le noi performanțe.