Vizită de studiu a studenților ciclu II, Masterat în cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova

La 9 octombrie 2023, studenții ciclu II, Masterat ai Școlii Masterale de Excelență în Economie și Business ASEM, specialitatea Comerț Exterior și Activitate Vamală, însoțiți de Alexandra TIGHINEANU, dr., conf. univ., Departamentul Drept, au realizat o vizită de studiu în cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Vizita a fost solicitată în contextul disciplinei „Asigurarea proprietății intelectuale la frontieră” pentru asigurarea calității studiilor și îmbinarea cunoștințelor teoretice cu experiența practică.

În cadrul vizitei, studenții au asistat la o lecție practică susținută de către Dl Sergiu SUVAC, Șeful Serviciului protecția proprietății intelectuale, Direcția investigare fraude vamale, care a explicat și exemplificat studenților procedura de protecție a drepturilor de proprietate intelectuală la frontiera vamală. Masteranzii s-au arătat interesați de subiectul abordat, acordând întrebări și generând o discuție interesantă.

La fel, studenții au avut posibilitatea să facă cunoștință cu monstre ale obiectelor identificate și reținute la frontieră, ca fiind produse contrafăcute.

În final, studenții au fost încurajați  să solicite realizarea practicii de master și ulterior să participe la concursul de angajare în cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

La 4 august 2023 Academia de Studii Economice din Moldova și Serviciul Vamal al Republicii Moldova au încheiat un acord de colaborare în vederea promovării formării profesionale, desfășurării proiectelor de cercetare, precum și a stagiilor practicii de specialitate pentru studenții ASEM.