La data de 14 martie, 2024, Departamentul „Limbi Moderne” al Facultăţii Relaţii Economice Internaţionale, ASEM, a organizat Masa Rotundă „Viziuni globale asupra afacerilor: explorând viitorul din perspectiva rezilienței economice într-o lume multilingvă”.
În cadrul evenimentului, au fost explorate diverse subiecte: impactul lingvistic și cultural asupra comerțului internațional, rolul limbilor străine în extinderea piețelor și în consolidarea relațiilor internaționale, precum și importanța pregătirii echipei și a liderilor pentru comunicare eficientă în mediul de afaceri multilingv.
Rezumatul evenimentului:
Tema principală: Reziliența economică într-o lume multilingvă.
Subiecte cheie abordate:
- Impactul limbilor străine asupra afacerilor globale;
- Importanța diversității culturale în mediul de afaceri;
- Strategii pentru dezvoltarea competențelor lingvistice și interculturale;
- Rolul educației și al formării în sprijinirea rezilienței economice.
Participanți: Experți în afaceri internaționale, profesori, lideri de afaceri, profesioniști din domeniul lingvisticii și al educației, studenți.
Cuvânt de salut au avut: Larisa DODU-Gugea, dr., conf., univ., decan Facultatea Relații Economice Internaționale; Angela PÎRLOG, dr., conf., univ., Șef Departament „Limbi Moderne”; Ninelle ROȘCOVAN, dr, conf., univ., specialist principal Serviciul Știință; Carolina ANDRONIC, lector universitar, organizator și moderator al evenimentului.
Primul panel de discuții a fost deschis de către Vasile DONICA, CEO-Banca Comercială Română, Chișinău S.A., care a vorbit despre importanța diversității culturale în mediul de afaceri, având drept studiu de caz Victoriabank vs BCR. Ulterior, cuvântul i s-a oferit doamnei Mariana RUFA, CEO-EBA, care a relatat despre strategiile pentru dezvoltarea competențelor lingvistice și interculturale, rolul educației și al formării în sprijinirea rezilienței economice. În continuare, doamna Inga TRUBCA, HR Manager, a prezentat o platformă eficientă de angajare în câmpul muncii și care s-a bucurat de mare succes în rândul studenților.
Cel de-al doilea panel de discuții a fost co-moderat de studenta Domnița URSU, grupa BA-235 și a avut 30 de comunicări pe cele 5 axe tematice propuse:
- Globalizare și glocalizare;
- Tehnologia și digitalizarea;
- Diversitatea și incluziunea;
- Inovare și adaptabilitate
- Educația și competențele lingvistice.
Formatul evenimentului: discuții interactive, prezentări ale experților, sesiuni de întrebări și răspunsuri, networking.
Ne exprimăm aprecierea față de toți vorbitorii și participanții pentru contribuțiile inspirate și pentru angajamentul în promovarea dialogului și a înțelegerii în cadrul comunității noastre.