În perioada 1-5 iulie 2024, studenta Facultății Relații Economie Internaționale Valeria Ceaglei a avut deosebita ocazie să participe în prima ediție a Universității de Vară Francofone cu tematica „Relații Internaționale”. Acest eveniment a reunit circa 64 de participanți din 13 țări din Europa Centrală și de Est, oferindu-le oportunitatea de a forma prietenii, de a schimba idei și de a dezbate despre viitorul lor în limba franceză.
Deschiderea evenimentului a fost efectuată de însuși Secretara Generală a Francofoniei, doamna Louise MUSHIKIWABO, Ministrul Afacerilor Externe a României, doamna Luminița ODOBESCU și Rectorul Universității Politehnice din București, domnul Mihnea COSTOIU. Secretara Generală a Francofoniei a menționat: „Nu am uitat niciodată tinerii din Moldova, care m-au motivat să interacționez cu tinerii francofoni ai acestei țări”.
Studenții au avut ocazia de a participa la o serie de evenimente interesante și unice, printre cele mai remarcabile întruniri a fost întâlnirile cu ambasadorii țărilor: Franța, Vietnam, Maroc, Liban, și Armenia.
Conferințele tematice au fost actuale și pline de informații utile: La geopolitique de la mer Noire; Les guerres hybrides; La gestion de crise; Les atouts et les risques de l’intelligence Artificielle. Astfel, abordând aceste subiecte contemporane participanții și-au formulat niște concluzii și idei de bază asupra celor analizate.
De asemenea, tinerii au avut parte de o ceremonie festivă culturală în care și-au prezentat țara și cultura țării noastre – Moldova, impresionând cei 52 de tineri cu informația ce ține de Brandul de țară și servind din bomboanele moldovenești de la Bucuria.
Au fost organizate incursiuni în cultura și măreția spiritului românesc și anume: Castelul Bran și Centrul Vechi al orașului București. Vizitele culturale au servit drept desertul muncii intensive în cadrul meselor rotunde.
Studenta anului III a Facultății Relații Economice Internaționale, Valeria Ceaglei, mărturisește că participarea la Universitatea de Vară Francofonă în domeniul Relații Internaționale, a fost o experiență deosebit de plăcută și memorabilă. Programul bine structurat și diversitatea de cursuri oferite au contribuit semnificativ la extinderea cunoștințelor sale.
Studenții au avut oportunitatea de a interacționa cu profesori și experți de renume, care au împărtășit perspective valoroase și studii de caz relevante. De asemenea, au stabilit relații de prietenie cu studenți din diverse colțuri ale lumii cu care au putut schimba idei și stabili planuri de colaborare, ceea ce a contribuit la o experiență inedită. Atelierele practice și sesiunile de dezbateri au fost deosebit de interactive și educative, permițându-le participanților să aplice cunoștințele sale și să simuleze scenarii reale. În plus, mediul academic de valoare și atmosfera prietenoasă au contribuit ca fiecare zi să fie o adevărată provocare.
Participarea studenților moldoveni a fost posibilă grație Institutului Diplomatic în parteneriat cu Biroului Național AUF – Moldova care a fost stabilit în 2023 la Chișinău în cadrul Zilelor Francofoniei.