Vizită de studiu în Germania a studenților Facultății REI

În perioada 23-30 august 2024, studenții Facultății Relații Economice Internaționale Ana-Maria Zorila, gr. EMREI 222 și Andrei Lozovan, gr. EMREI 232, au vizitat Germania în cadrul Proiectului Internațional “Present – Past: Memory and Politics of ‘forgotten’ Nazi victims in the Republic of Moldova and Germany”, organizat de asociația KONTAKTE-KONTAKTЫ e. V, alături de EGEA-Moldova. 

În cadrul proiectului, participanții au fost familiarizați cu politica și cultura comemorării în ceea ce privește grupurile de victime „uitate” ale nazismului și abordarea actuală a subiectului în Germania și în Republica Moldova, intrând în contact cu actorii societății civile la nivel local. 

În acest context, au fost organizate vizite ghidate în locuri cu o însemnătate istorică imensă cum ar fi: Parcul Istoric Zellengefängnis Moabit, Memorialul Sinti și Roma din Berlin, Lagărul de Concentrare pentru tineri de la Uckermark, Lagărul de Concentrare de la Sachsenhausen, Muzeul Belin-Karlshorst etc. De asemenea, aceștia au avut ocazia de a discuta direct cu martorii vremurilor și cu familiile supraviețuitorilor nazismului.

Proiectul urmărește să promoveze valori fundamentale precum drepturile omului și protecția minorităților și să contribuie la creșterea gradului de sensibilizare a publicului cu privire la problema victimelor „uitate” ale nazismului. 

Suntem recunoscători organizatorilor pentru efortul depus și pentru inițiativa de a implica tinerii în dezvoltarea continuă a societății.