Despre cultură, conflict și arta negocierii internaționale cu studenții ASEM la Centrul Francofon de Angajabilitate

La 5 decembrie 2024, Centrul Francofon de Angajabilitate (CEF) al ASEM a organizat o serie de activități în limba franceză – videoconferințe cu doi experți francezi și formare cu tema “Maitriser les conflits, dompter les solutions par la communication et la négociation/Gestionarea conflictelor, stăpânirea soluțiilor prin comunicare și negociere”. Formarea a fost oferită de Svetlana CRANGA, președinta companiei franceze NATIXAR, Consilieră Comerț Exterior al Franței, expertă în inovare/ decarbonizare/ vânzări internaţionale. La eveniment au participat profesori și studenți francofoni de la toate facultățile ASEM și de la Colegiul Național de Comerț.

Activitățile au debutat cu mesajul de bun venit și prezentările de rigoare din partea coordonatoarei CEF-ASEM,Elina BENEA-POPUȘOI, dr., conf. univ.

Au urmat conferințele online cu experții francezi, membri ai rețelei Consilierilor Comerț Exterior (CCE) al Franței. Stéphane CLAYETTE, coproprietarul companiei internaționale Feels, producătoare a concentratului de parfum, a subliniat importanța factorului cultural în negocierile comerciale, explicând cum diferențele culturale pot determina succesul sau eșecul colaborărilor dintre parteneri.

În continuare, managerul de top Michel BEAUGIER, ex-președinte al Procter & Gamble Prestige Singapore, actualmente vicepreședinte al Comisiei Asia-Pacific a CCE, a explicat gestionarea conflictelor în țările din Asia. Expertul a detaliat particularitățile culturale asiatice, oferind o analiză profundă a conceptelor precum Mianzi, gestionarea rețelelor sociale Guanxi, dar și exemple concrete, precum parteneriatele internaționale ale companiilor Danone-Wahaha și Renault-Nissan. Acesta a prezentat, de asemenea, impactul Fenghsui în deciziile strategice și studii de caz legate de succesul sau eșecul unor branduri internaționale precum Sephora, Chanel, Carrefour și Hermes pe piața japoneză. Ambele video-conferințe au oferit participanților o perspectivă amplă asupra influențelor culturale în afacerile internaționale, contribuind la formarea competențelor interculturale.

Ulterior în sala CEF a urmat formarea oferită de experta franceză Svetlana CRANGA. Formarea a avut drept obiective să faciliteze înțelegerea mecanismelor și originii conflictelor; să dezvolte strategii eficiente de comunicare; să instruiască studenții în utilizarea tehnicilor de negociere pentru obținerea de soluții reciproc avantajoase, precum și să le ofere oportunități de a aplica aceste concepte în cadrul unor exerciții practice. Sesiunea a inclus module despre dinamica conflictelor, comunicarea non-violentă, tehnici de negociere și integrarea competențelor de soluționare a conflictelor, punând accent pe dezvoltarea unor abilități esențiale precum comunicarea eficientă, gestionarea emoțiilor și negocierea strategică.

În sinteză, activitățile din 5 decembrie la CEF-ASEM au oferit studenților o oportunitate rară de a explora realitățile complexe ale comerțului internațional și ale dinamicilor interculturale, consolidându-le pregătirea pentru provocările profesionale ale unui mediu globalizat. Astfel de inițiative subliniază angajamentul ASEM față de formarea liderilor de succes ai viitorului.

La activități au participat Decana Facultății REI Larisa DODU-GUGEA, dr., conf. univ., precum și profesorii de limbă franceză de la ASEM și CNC: dr., conf. univ., Djulieta RUSU, asistentele universitare: Maria MALEAVSCHI, Natalia HIOARĂ, Olga CALEACHINA.

Centrul Francofon de Angajabilitate al ASEM este un proiect major comun al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF) cu ASEM, beneficiind de suportul Biroului Național AUF-Moldova. Persoanele interesate sunt invitate să viziteze pagina facebook și grupul de facebook, precum și spațiul CEF amplasat în sala 411 bloc B, ASEM.