La 30 octombrie 2024, în cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova, a avut loc Conferința de lansare a Proiectului „Inițiativa de Abilitare Juridică și Implicare Comunitară”, parte a Programului pentru Susținerea Reformei Penale și Combaterea Corupției în Republica Moldova (2021-2024), implementat de ABA ROLI, cu suportul financiar al Biroului pentru Combaterea Traficului de Droguri și Aplicarea Legii din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Proiectul este destinat dezvoltării Clinicilor Juridice Universitare din Republica Moldova.
La eveniment au participat studenții de la specialitatea Drept, profesori, dar și invitați speciali:
- Marcel DUMITRAȘ, reprezentant ABA ROLI Moldova;
- Victoria COCIUG, Prorector pentru Cercetare și Parteneriate, ASEM;
- Veaceslav ZAPOROJAN, decanul Facultății Economie Generală și Drept, ASEM;
- Victor DABIJA, reprezentant Oficiul Teritorial Chișinău, Consiliul Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat.
Alexandra TIGHINEANU, Manager de Proiect a realizat prezentarea detaliată a activităților, strategilor și planurilor din cadrul proiectului.
Studenții care activează în clinică, au povestit despre experiența și provocările întâmpinate și succesul obținut în cadrul activităților Clinicii Juridice de Consultanță în Afaceri ASEM, dar și despre așteptările pe care le au pe viitor.
Scopul principal al acestui proiect este de a spori accesul la justiție și sprijinul legal pentru populațiile vulnerabile din Moldova, contribuind astfel la dezvoltarea unei societăți mai echitabile și mai juste. Acest lucru se va realiza prin îmbunătățirea educației juridice, creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la drepturile legale și extinderea disponibilității serviciilor juridice.
Beneficiarii principali:
- Studenți la specialitatea Drept ASEM: anual, 15-20 studenți vor beneficia de instruire clinică juridică, vor fi implicați în asistența juridică și soluționarea cazurilor practice.
- Membrii vulnerabili ai comunității – aproximativ 20 de persoane anual, vor beneficia de asistență juridică primară.
Beneficiari indirecți:
- membrii Departamentului Drept, profesori și practicieni;
- profesionişti din domeniul juridic, care vor fi implicați în activitățile proiectului;
- tinerii întreprinzători, care vor beneficia de consultanță juridică;
- publicul larg: membrii societății, care vor participa în campanii de informare și diverse activități de promovare a culturii juridice generale.
Proiectul presupune desfășurarea mai multor activități destinate dezvoltării abilităților practice pentru studenții de la specialitatea Drept, printre care: instruirea clinică juridică, campanii de informare pentru publicul larg, simularea proceselor de judecată, forum juridic, workshopuri tematice etc. Pe durata întregului proiect, studenții împreună cu mentorii vor participa la acordarea asistenței juridice primare categoriilor social vulnerabile din societate.