Consolidarea relațiilor cu mediul de afaceri în vederea alinierii conținutului programelor de studii la cerințele pieței muncii

Pe data de 5 decembrie 2024, în cadrul Facultății Relaţii Economice Internaţionale (REI), s-a desfășurat a VI-a ediție a mesei rotunde cu genericul „Consolidarea relațiilor cu mediul de afaceri și alte entități în vederea alinierii conținutului programelor de studii la cerințele și necesitățile pieței muncii”.

Obiectivul mesei rotunde: identificarea formulelor eficiente de colaborare a Facultății Relații Economice Internaționale cu entitățile naționale și internaționale privind programul Economie Mondială şi Relaţii Economice Internaţionale (licenţă) și a programelor Tranzacții Internaționale și Diplomație Economică, Comerț Exterior și Activitate Vamală (master), la etapa de încadrare a tinerilor pe piața muncii.

Cooperarea continuă între mediul academic, mediul de afaceri și alte entități oferă posibilitatea asigurării unui proces educaţional dinamic şi de calitate. Este foarte importantă asigurarea unei comunicări permanente, alături de schimbul de experienţă şi opinii, pe o platformă deschisă. În cadrul mesei rotunde s-au abordat formele de cooperare dintre ASEM și în special Facultatea REI cu reprezentanții mediului de afaceri, fiind expuse așteptările tuturor participanților. Angajatorii și-au exprimat așteptările pentru viitorii angajați ai companiilor invitate la masa de discuție. Ca rezultat, s-a identificat un set de competențe transversale, generale și profesionale, care ar urmări o mai bună inserție a absolvenților pe piața muncii. Printre abilitățile enumerate sunt: comunicarea, brandingul personal, leadershipul bazat pe scop, aspirația pentru valori comune (epoca VUCA), creativitatea, capacitatea de analiză și sinteză etc. – toate aceste comptetențe au fost menționate drept repere de valoare, ce asigură adaptabilitatea noilor angajați la schimbările pe piața mondială a muncii.

La masa rotundă au participat reprezentanți ai diferitor entități: Carolina BUGAIAN, dr. în științe economice, CEO Moldcell; Vadim CODREANU, Director general ODA; Mihai BÎLBA, Vice-preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie; Doina URSACHI, CEO Summit Events; Onorina SORIC, program manager Moldova at CIPE Europe&Eurasia; Eugenia DANU, Președinte al Asociației ABSL; Rodica IZMAN, Șef recrutare EFES Moldova.

Mediul academic împreună cu partenerii strategici au stabilit obiectivele de colaborare pentru următorul an, pentru a asigura o conlucrare productivă între angajatori și mediul academic. Toți participanții și-au expus propunerile de integrare și implicare în procesul educațional și de cercetare în domeniul Economie Mondială și Relații Economice Internaționale. Dezvoltarea educației este un pilon foarte important în creșterea imaginii de țară, iar Universitatea creează posibilități, creează oameni de succes.

Evenimentul a fost moderat de către Larisa DODU-GUGEA, dr., conf. univ., Decana Facultății REI. Cu un cuvânt de salut au intervenit Rectorul ASEM, Alexandru STRATAN, dr. hab., prof. univ., membru corespondent al AȘM și Victoria COCIUG, dr., conf. univ., Prorector pentru cercetare și parteneriate, care au punctat unele propuneri pertinente pentru consolidarea parteneriatelor. De asemenea, Liliana CIMPOIEȘ, dr., conf. univ., Șef Departament Business Internațional, Facultatea REI, a menționat despre importanța colaborării dintre angajatori și mediul academic, fiind susținută de cadrele științifico-didactice Svetlana-Zorina ȘIȘCAN, dr. hab., prof. univ. și Mihai HACHI, dr., conf. univ.