În luna februarie 2024, Academia de Studii Economice din Moldova a găzduit prima ședință ai membrilor Programului SURE (Students for a United and Resilient Europe – Studenți pentru o Europă Unită și Rezilientă). Programul, cu accent pe implicarea tinerilor, își propune să faciliteze consolidarea coeziunii sociale în comunitățile în care locuiesc refugiații din Ucraina. Obiectivul proiectului este de a contracara propagarea anti-ucraineană, atât în mediul online, cât și offline, și de a spori gradul de conștientizare cu privire la dezinformarea provenită de la Kremlin.
În cadrul ședinței inaugurale, membrii echipei au avut ocazia de a iniția detaliile esențiale ale programului SURE. Prin intermediul discuțiilor interactive și a colaborării, aceștia au conturat clar rolurile și responsabilitățile individuale în cadrul echipei, pregătindu-se pentru abordarea eficientă a obiectivelor propuse.
Echipă din zece persoane sunt studenții ASEM, Facultatea Relații Economice Internaționale (REI): Ana Iahnova, Daniela Moraru, Adelina Alexa, Eugeniu Zubco, Natalia Undelemn, Ana-Maria Zorila, Tatiana Șarban, Valeria Prodan, Ciprian Galatonov, Monica Eladi. Membrii și-au asumat sarcina de a fi ambasadori ai păcii și securității și sunt sprijiniți să-și îmbunătățească abilitățile de gândire critică și de alfabetizare media pentru a combate efectele negative ale dezinformării și propagandei în cadrul comunității lor.
Această echipă diversificată și motivată are perspective și întrunește abilități esențiale, pentru a face față provocărilor complexe ale programului. Rolurile au fost selectate/distribuite pe principii democratice prin vot deschis, fiind selectați : managerul de proiect, ofițerul financiar și de cercetare, coordonatorul de raportare, liderul în comunicare și facilitatorul parteneriatelor.
Decana Facultății REI, dr., conf. univ., Larisa DODU-GUGEA și absolventele facultății REI Olesea FORTUNA, Marina LIȚA vor îndruma echipa pe domeniile de gestiune ale proiectelor: dezvoltarea campaniilor, advocacy și comunicare, colaborare eficientă, cercetare și raportare atât narativă, cât și financiară.
Cu o doză înaltă de entuziasm și un angajament ferm, membrii echipei SURE sunt hotărâți să depună eforturile necesare pentru a realiza cu succes obiectivele programului. Împreună, acești tineri determinați reprezintă un exemplu de forță prin colaborare în cadrul comunității, oferind astfel un orizont mai luminos și mai unit pentru toți cei implicați.
Programul SURE este finanțat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii și își propune să stabilească o colaborare armonioasă pentru refugiații ucraineni rezidenți în Republica Moldova, Polonia, România și Slovacia. Obiectivul programului este de a oferi educație și formare tinerilor pentru a promova unitatea socială în cadrul comunităților care găzduiesc refugiați din Ucraina.
La final, participanților li se va oferi șansa de a-și prezenta proiectele la care lucrează împreună la București, România și de a obține premii în valoare de 5.000 USD, 3.000 USD și 1.000 USD.