În cadrul proiectului ERASMUS+ „Integrating Dual Higher Education In Moldova and Ukraine – COOPERA” (Număr de referință: 617490-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP), pe 23 noiembrie 2023, în Academia de Studii Economice din Moldova s-a desfășurat al treilea atelier de lucru (expert workshop), unde ASEM este instituție coordonatoare.
Evenimentul a debutat cu mesajele de salut și de conținut tematic din partea Dnei Nadeja VELIȘCO, Secretar General al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și a Dnei Olesea SÎRBU, Prorector pentru Relații Internaționale și Proiecte Europene, COOPERA grant coordinator, care au evidențiat importanța învățământului dual la nivelul învățământului superior.
În cadrul evenimentului, desfășurat în format fizic, prezentările și discuțiile s-au axat pe următoarele subiecte:
- Reglementări privind învățământul superior dual în Republica Moldova. Speakerul, Dna Ala LUCA, consultant principal, Direcția politici în domeniul învățământului superior, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a prezentat Strategia de dezvoltare „Educația 2030” și Conceptul de învățământ superior dual în domeniul general al Științelor Educației.
- Implicarea companiilor în promovarea învățământului dual și atragerea de candidați a fost subiectul prezentării Dnei Ludmila STIHI, expert VET – Învățământ și Formare Profesională, GIZ Moldova. Au fost menționați factorii care motivează companiile de a participa în sistemul de învățământ dual, cooperarea dintre agenții economici și instituțiile de învățământ superior, modul în care companiile sunt implicate în atragerea de candidați etc.
- Descrierea modelului de învățământ dual în cadrul Universității din Lleida (UdL), Spania, speaker – Dl Ferran BADIA, Prorector, UdL, Spain.
- Principalele realizări și obstacole în pilotarea programelor de învățământ dual din cadrul ASEM, în parteneriat cu maib. Dna Diana POPA, specialist Resurse Umane, maib și Ionela DAȘCHEVICI, studentă ASEM, au venit cu sugestii constructive în vederea eficientizării procesului de învățare.
- Principalele realizări și obstacole în pilotarea programelor de învățământ dual din cadrul ULIM, speakeri – Dna Natalia SPÎNU, director, Institutul European de Studii Politice din Moldova și Luminița MIRO, studentă .
- Principalele realizări și obstacole în pilotarea programelor de învățământ dual din cadrul UTM, speaker – Dna Viorica SUDACEVSCHI, Șefa Departamentului Informatică și Ingineria Sistemelor, UTM.
A doua parte a atelierului de lucru a inclus prezentări despre principalele realizări și obstacole în pilotarea programelor de învățământ dual din cadrul Universităților din Ucraina:
- State Univeraity “Uzhhorod National University”, Ukraine, speaker – Tetyana BUTURLAKINA, COOPERA institutional coordinator UzhNU, Ukraine;
- KROK University, Ukraine, speaker – Andrii LOTARIEV, COOPERA institutional coordinator KROK, Ukraine;
- V.N. Karazin Kharkiv National University, Ukraine, speaker – Yuliia KVITKA, COOPERA institutional coordinator KKNU, Ukraine;
- Odessa National University of Economics, Ukraine, speaker – Oleksandr LITVINOV, Vice-Rector for Research, ONEU, Ukraine.
Totodată, pentru realizarea unei sinergii, a fost prezentat proiectul Erasmus+ CBHE ”UPGRADE – Enhancing Graduates’ Employability Tracking in Moldova” (Număr de referință: 101129166), lansat pe 1 noiembrie 2023, au fost expuse obiectivele și activitățile planificate în cadrul acestuia.
Ședința de lucru s-a finalizat cu sesiunea de întrebări / răspunsuri, formularea concluziilor și planificarea următoarelor acțiuni din cadrul proiectului ERASMUS+, COOPERA.
Agenta evenimentului poate fi consultată accesând următorul link.
Informații suplimentare despre proiect: https://coopera-project.ase.md/.