Jubileul de 75 de ani de la naşterea profesorului universitar, doctor habilitat în informatică Ion Bolun este un eveniment important nu numai pentru domnul Ion Bolun, dar şi pentru facultatea CSIE, istoria căreia în mare măsură şi în cel mai pozitiv mod a fost influenţată de activitatea prodigioasă a acestei personalităţi. Fiind profesor la catedră din 1994, şef catedră pe parcursul a 8 ani, decan al facultăţii – 10 ani, iar din 2014 până în 2018 a devenit iarăși șef catedră, domnul Ion Bolun a făcut foarte mult pentru dezvoltarea concepţiei de pregătire a specialiştilor în domeniul ciberneticii economice, informaticii și TI şi, în special, pentru consolidarea colectivului facultății.
Născut la 7 septembrie 1947 în orăşelul Nisporeni RSSM într-o familie de ţărani harnici, viitorul savant a luat de la părinţi cele mai frumoase calităţi, în special: dragostea faţă de muncă şi seriozitatea în toate de ce se ocupă. A învăţat foarte sârguincios, absolvind în 1964 şcoala medie nr. 1 din Nisporeni – primul în promoţie. După absolvirea facultății în domeniul „Automaticii şi telemecanicii” în 1969 și susținerea în 1979 a tezei de candidat în ştiinţe la Politehnica din Kiev a avut o carieră profesională foarte impresionantă. Cele mai semnificative funcții îndeplinite de d-l I.Bolun au fost: vicedirector (domeniul “Informatică”) al Institutului de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Planificării (1986-1990), viceministru al Informaticii, Informaţiei şi Telecomunicaţiilor (1990-1994).
Din 1994 domnul Ion Bolun activează în domeniul educaţiei în cadrul ASEM. În calitate de şef al catedrei a dat o mare atenţie perfecţionării programelor de învăţământ, în paralel a îndeplinit şi funcţiile de director al Centrului de Informatizare şi Cercetare al ASEM (1994-1998). În aceeaşi perioadă a demarat şi procesul dezvoltării Intranetului ASEM, ceea ce a contribuit în mod esențial la dezvoltarea infrastructuri informaţionale universitare ASEM. În perioada 2002-2013 domnul Ion Bolun cu succes îndeplineşte funcţia de decan al Facultăţii “Cibernetică, statistică şi informatică economică”, iar din 2014 a fost din nou ales șef catedră CIE În toate aceste funcţii dumnealui a confirmat capacitatea enormă de muncă, că poate îmbina cu succes activitatea didactică cu cea ştiinţifică şi cea de administrare. În ultimii ani d-l Bolun și-a concentrat atenția pregătirii cadrelor de înaltă calificare în IT prin doctoranturâ, fiind unul din cei mai productivi conducători științifici de doctorat.
Gradul ştiinţific de doctor habilitat în informatică (1999) şi titlul ştiinţifico-didactic de profesor universitar (2005), conferite domnului Ion Bolun, adecvat reflectă potenţialul de cercetător ştiinţific şi pedagog talentat. Dumnealui a publicat peste 210 lucrări ştiinţifice şi didactice, inclusiv 2 monografii, 5 manuale şi 16 broşuri. Principalele lucrări au devenit recunoscute nu numai în ţară, dar şi peste hotare.
Profesorul Ion Bolun efectuează şi un volum semnificativ de activităţi organizatorico-ştiinţifice: a activat în calitate de: membru al Comitetului pentru Premiile de stat ale R.Moldova în domeniul Ştiinţei şi Tehnicii (1989), al Comisiei de Expertiză, domeniul „Informatică” a Guvernului R.Moldova (2000-2003), al Comisiei de experţi în electronică şi tehnica de calcul a Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare (din 2003), al Comisiei de Expertiză (domeniul „Informatică”) a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică (2005-2009); Vicepreşedinte al Programului de stat „Elaborarea suportului ştiinţific şi tehnologic al Societăţii informaţionale în Republica Moldova (2005-2009), etc.
Completând schiţa portretului profesorului I.Bolun, trebuie să menţionăm şi calităţile personale ale dumnealui: integritatea, puritatea morală, verticalitatea, simţul profund de responsabilitate în toate activităţile sale, exigenţa înaltă faţă de sine, un bun familist. Toate acestea îi asigură profesorului I.Bolun o autoritate binemeritată între profesori şi studenţi.
Ajungând la vârsta frumoasă de 75 de ani cu cele mai impresionante realizări în toate aspectele activităţii profesionale, profesorul şi savantul I. Bolun nu pare a se opri şi mulţumi cu laurii obţinuţi. Putem fi convinşi că apogeul realizărilor dumnealui încă nu a fost atins şi este o chestie de viitor, că dumnealui o să ne bucure cu noi performanţe în toate aspectele activităţii sale multidimensionale.
Felicitări călduroase, Domnule Profesor Ion Bolun, sănătate, mulţi ani înainte şi noi succese în activitatea D-voastră!