Republica Moldova în drumul spre UE: Prorector ASEM, dr. Victoria Cociug a participat la reuniunea de screening bilateral de la Bruxelles

La Bruxelles, pe data de 14 octombrie 2024, s-a desfășurat sesiunea de screening bilateral pe tema „Criteriul economic”, la care a participat dna dr. Victoria COCIUG, Prorector pentru cercetare și parteneriate la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) în calitate de expert. Alături de reprezentanți din partea Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, precum și alți reprezentanți ai ministerelor și instituțiilor publice, această reuniune a marcat o etapă esențială în parcursul Republicii Moldova către integrarea europeană.

Evenimentul s-a concentrat pe evaluarea progreselor realizate de țara noastră în domeniile economic și energetic, educație, inovare, infrastructură, competitivitate și mediul de afaceri. În prezentarea de țară au fost incluse și materialele elaborate de cercetătorii INCE, pentru care au fost solicitată expertiză academică. Discuțiile au fost structurate în două compartimente principale:

1. Existența unei economii de piață funcționale. Acest segment a abordat aspecte precum stabilitatea macroeconomică, funcționarea piețelor de produse, pieței financiare și pieței forței de muncă.

2. Capacitatea de a face față presiunii concurențiale și forțelor pieței din Uniune. Discuțiile s-au axat pe subiecte esențiale legate de educație, inovare, infrastructură și structura mediului de afaceri.

Acest exercițiu de screening bilateral este un pas decisiv în negocierile pentru integrarea europeană, subliniind angajamentele Republicii Moldova de a continua reformele necesare pentru a dezvolta o economie de piață funcțională, capabilă să ofere mai multe oportunități companiilor și cetățenilor în Piața Unică Europeană.

De menționat că evaluarea conformității legislației naționale cu cea a Uniunii Europene a demarat în februarie 2024, iar pe 25 iunie, Uniunea Europeană a lansat oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Țara noastră trebuie să armonizeze 35 de capitole, ce acoperă aproape toate domeniile de activitate ale Uniunii Europene, de la economie la politicile sociale.

Exercițiul de screening bilateral reprezintă un pas esențial în procesul de aderare la Uniunea Europeană, consolidând angajamentele Republicii Moldova de a implementa reforme și evidențiind sprijinul constant al Uniunii Europene în parcursul nostru european. După încheierea negocierilor și reformelor necesare, Tratatul de Aderare va fi ratificat de toți membrii Uniunii și de Republica Moldova înainte de aderarea oficială.