Studenţii şi profesorii ASEM au avut astăzi, 27.02.2023 o întâlnire cu Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian ARMAŞU.
Cu mesaj de deschidere a fost prezentă Victoria COCIUG, dr., conf. univ., Prorector pentru Cercetare şi Parteneriate, ASEM.
În cadrul prelegerii, Octavian Armașu le-a vorbit tinerilor care studiază la facultatea „Finanțe” a ASEM, dar și profesorilor despre rolul BNM în combaterea inflației și acțiunile pe care le-a întreprins banca centrală pentru stabilizarea creșterii prețurilor în perioada curentă caracterizată de multiple crize. Guvernatorul s-a referit, de asemenea, la rolul de supraveghere al băncii centrale și extinderea acestuia odată cu preluarea, din 1 iulie 2023, de către BNM a unor atribuții ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) în legătură cu funcționarea pieței de asigurări și creditarea nebancară.
Octavian Armașu a mai explicat ce rol joacă BNM în asigurarea stabilității financiare a statului, dar și de ce este necesar ca banca centrală să fie independentă în timp ce luptă cu o inflație ridicată persistentă.
„Banca Națională trebuie să fie independentă pentru ca să poată lua decizii de politică monetară ținând cont de obiective pe termen mai lung, care să susțină în mod fundamental economia, să creeze premise pentru stabilitatea economiei și dezvoltarea acesteia pe termen lung. Acolo, unde băncile centrale sunt independente, este stabilitate financiară și creștere economică stabilă,” a spus Octavian Armașu.
Guvernatorul BNM a amintit că recenta criză pandemică, apoi criza energetică și șocurile extraordinare cauzate de războiul din Ucraina au demonstrat că Republica Moldova are un sector bancar rezilient, afirmat în urma reformelor anterioare desfășurate de Banca Națională a Moldovei în acest domeniu.
De asemenea, Guvernatorul BNM a îndemnat studenții ASEM să își înceapă cariera la banca centrală, precizând că majoritatea angajaților actuali ai BNM sunt absolvenți ai academiei, care are un rol foarte important în pregătirea specialiștilor pentru sistemul financiar-bancar al țării.
Scopul evenimentului a fost de a reuni studenţii care doresc să își dezvolte cultura financiară, într-o atmosferă de conversație utilă şi eficientă. Întâlnirea a adus o experiență interesantă, asigurând asimilarea cunoștințelor financiare în rândul tineretului studios.
Manifestaţia s-a încheiat cu o serie de întrebări-răspunsuri şi concluziile finale ale întâlnirii.