Studenții francofoni ai ASEM generând soluții inovatoare prin Design Thinking, în cadrul Centrului Francofon de Angajabilitate

În perioada 18-19 decembrie 2023, Centrul Francofon de Angajabilitate (CEF) al ASEM a organizat o sesiune de formare pe parcursul a două zile, cu tema „Design Thinking”. Formarea a fost prestată de Dnul Ilie DERCACI, co-fondator al „Professional Speaker”, coach atestat în vânzări, managementul timpului, arta oratorică și arta comunicării. Coordonatoarea CEF-ASEM, Dna Elina BENEA-POPUȘOI, dr., conf. univ., a asigurat derularea formării în limba franceză. La eveniment au participat studenți și profesori francofoni de la toate facultățile ASEM.

Prima zi a fost dedicată introducerii participanților în lumea fascinantă a Design Thinking. Înainte de explorarea acestei abordări inovatoare, formatorul a organizat o sesiune de cunoaștere a publicului, identificând astfel așteptările vizavi de formare. Ulterior, participanților li s-au adus exemple inspiratoare din diverse domenii, precum arhitectură, tehnologie și istorii de succes ale unor companii de calibru, cum ar fi Nike, Apple, Google și Uber. Formatorul a evidențiat modul în care acești giganți au implementat cu succes abordarea Design Thinking.

Ulterior au fost prezentate etapele fundamentale ale Design Thinking, iar participanții au fost organizați în echipe pentru a aplica cunoștințele dobândite. Fiecare echipă și-a identificat produsul pe care urma să-l dezvolte prin abordarea Design Thinking. Sub îndrumarea formatorului Ilie DERCACI, echipele au utilizat metoda FFDA (Frici, Frustrări, Dorințe, Așteptări) pentru a soluționa problemele gestionării produselor. Participanții au realizat observații în teren, au identificat și intervievat clienții actuali și potențiali, au analizat experiențele acestora, au definit problemele și au învățat să le abordeze în mod holistic.

Ziua a doua a fost marcată de aplicarea practică a cunoștințelor acumulate. Echipele au efectuat exerciții practice, definind situațiile existente și contradicțiile tehnice. Au elaborat câte un prototip pornind de la obiectivul, etapele, durata, persoanele implicate, măsurarea, avantajele și limitele proiectului. Ulterior, prototipurile a fost supuse testării pentru a evalua eficacitatea soluțiilor propuse.

Formarea s-a încheiat cu o sesiune de feedback, în care fiecare participant și-a evaluat competențele dezvoltate și modul în care acestea vor contribui la succesul academic și profesional. Atmosfera a fost plină de entuziasm și dorință de aplicare a conceptelor învățate, atât în activitatea universitară cât și în perspectiva angajării în câmpul muncii.

Evenimentul a fost onorat de prezența Dnei Claudia VIȘAN, Directoarea Biroului Național AUF-Moldova, Dnei Larisa DODU-GUGEA, dr., conf. univ., Decana Facultății REI și Dlui Roman LIVANDOVSCHI, dr., conf. univ., Decanul Facultății BAA, ASEM.

Centrul Francofon de Angajabilitate al ASEM este un proiect major comun al Agenției Universitare Francofone (AUF) cu ASEM, beneficiind de suportul Biroului Național AUF-Moldova. Invităm persoanele interesate să viziteze pagina facebook și grupul de facebook ale CEF-ASEM.