În perioada 26-27 ianuarie 2024, studenții grupelor InfA223 și InfA232 de la Departamentul Tehnologia Informației și Management Informațional, Facultatea TISE au luat parte la Hackathon-ul „Nistru TruthBridge”, care a avut loc la Digital Park.
Evenimentul a avut ca scop dezvoltarea instrumentelor digitale pentru combaterea dezinformării și discursului instigator la ură. Lansat pe 10 ianuarie, hackathon-ul a adunat atât studenți, cât și profesioniști pentru a inova în lupta împotriva știrilor false.
Studenții grupei InfA223 au fost împărțiți în două echipe „Moldova Insider” și „CodeCrafter” și au muncit asiduu, pentru a aduce soluții inovatoare.
Echipa „Moldova Insider” a inclus următorii participanți: Oxana Podenebesna, jurnalistă ucraineană; Dmitrii Petrenco de la Trimetrica; Vitalie Coceban de la InfoEra și studenții ASEM: Ionelia Dașchevici, Iulian Ișecov și Victor Șonțu. Ei au creat o platformă care integrează practicile jurnalistice cu progresele tehnologice GIS, pentru o raportare a știrilor factuală și transparentă.
Sub mentoratul directorului IT4BA, Sergiu TUTUTUNARU, echipa „CodeCrafter” formată din studenții grupei InfA223 și InfA232: Dan Șonțu, Elizaveta Ghenciu, Mihai Potorac, Evghenii Anii, Alexandru Oglașevici, Constantin Mocanu și Radu Stejar, s-au concentrat pe utilizarea analizei avansate de date și învățării automate pentru detectarea și marcarea dezinformării și discursului instigator la ură în mediile digitale.
Hackathon-ul „Nistru TruthBridge” a fost organizat de Transparency International-Moldova și PNUD, în cadrul proiectului finanțat de Fondul ONU pentru Consolidarea Păcii și a fost o platformă minunată, unde au fost expuse idei creative și soluții eficiente de dezvoltare a instrumentelor digitale de prevenire și combatere a dezinformării și a discursului instigator la ură.