𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐡𝐨𝐩 „𝐎𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐧𝐢𝐭ăţ𝐢 𝐞𝐠𝐚𝐥𝐞. 𝐂𝐮𝐦 𝐞𝐠𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐠𝐞𝐧 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐢𝐦𝐩𝐚𝐜𝐭𝐚 𝐯𝐢𝐚ţ𝐚 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥ă, 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥ă ş𝐢 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥ă”

La 28 martie curent, Cercul Ştiinţific Studenţesc “Sub littera legis” al Departamentului “Drept”, Facultatea Economie Generală și Drept a ASEM în colaborare cu Coaliția Națională „Viața fără Violență” au organizat un atelier de lucru cu genericul: „𝐎𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐧𝐢𝐭ăţ𝐢 𝐞𝐠𝐚𝐥𝐞. 𝐂𝐮𝐦 𝐞𝐠𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐠𝐞𝐧 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐢𝐦𝐩𝐚𝐜𝐭𝐚 𝐯𝐢𝐚ţ𝐚 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥ă, 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥ă ş𝐢 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥ă”.

Evenimentul a urmărit mai multe subiecte precum: conceptul egalității de gen, roluri de gen, discriminare, stereotipuri, masculinitate toxică și putere, feminism, solidaritate și toleranță etc.

Tematica abordată a trezit un interes vădit în rândurile participanților. Separat, ori împărțiți în grupuri mici, studenții au avut posibilitatea să își exprime opiniile proprii, să definească şi să analizeze diferite noţiuni, prejudecăţi şi realităţi privind discriminarea pe bază de gen.

Moderatoarea activităţii, Iulia MACARENCO, coordonatoare în cadrul Coaliției Naționale „Viața fără Violență”, a motivat şi a încurajat tinerii şi tinerele la o gândire liberă, astfel dialogul a fost unul constructiv.

Alina CODREANU, coordonatoarea Cercului studenţesc, a pus accent, în discursul său, pe importanţa organizării unei asemenea manifestaţii, afirmând că cel mai eficient mod de a cultiva toleranţa, pentru generația tânără, este educația.

Alexandra ŢURCANU, una dintre participante, a afirmat: „Acest tip de workshop este unul pe cât de interesant, pe atât de util, deoarece zilnic ne confruntăm cu diverse provocări, iată de ce ar trebui să cunoaştem mai bine cum să luăm o atitudine, o decizie corectă”.

La final, tinerii au concluzionat că într-adevăr egalitatea de gen poate impacta viaţa socială, profesională, dar şi cea personală. Egalitatea de gen este o componentă esențială a societăţii contemporane. Există egalitate de gen atunci când bărbații și femeile au aceleași drepturi, responsabilități și oportunități în toate sectoarele societății.