CEA DE-A 80-a TOAMNĂ A LUI CONSTANTIN MATEI

În acest an, Constantin Matei, doctor habilitat, profesor universitar, Laureatul Premiului de Stat, fondatorul Școlii de Geografie Umană în Republica Moldova se află la cea de-a optzecea aniversare.

   Constantin Matei, înzestrat cu remarcabile calităţi intelectuale şi morale, spirit deschis dialogului şi ideilor s-a dedicat cu tenacitate şi interes profesiunii alese, rezultatele fiind reflectate în zecile şi sutele de monografii, manuale, lucrări metodice, articole ştiinţifice etc., prin care Dumnealui a contribuit la dezvoltarea ştiinţei şi învăţământului în ţara noastră, în mod deosebit – în domeniul  demografiei, geografiei, economiei mediului. Domnia Sa mai este şi un manager iscusit, un pilon al ştiinţelor geografice şi demografice din Republica Moldova, dând dovadă de responsabilitate, ingeniozitate şi de o forţă de muncă de invidiat. Profesorul universitar Constantin Matei mai este cunoscut ca un patriot al neamului, verticalitatea lui a fost şi este călăuză pentru foarte multă lume.

Bun cunoscător al izvoarelor scrise, atent şi competent cercetător, împătimit al investigaţiilor istorice, Profesorul Matei este, neîndoielnic, unul dintre cei mai valoroşi specialişti din domeniul geografiei. Spirit deschis dialogului, generos, totdeauna dornic să fie util şi prezent în activitatea de cercetare, Profesorul Matei şi-a câştigat un bine meritat respect din partea specialiştilor din RM şi din străinătate, dar şi din partea discipolilor pe care îi îndrumă, în calitate de conducător de doctorate.

Dl. Matei este iniţiatorul fondării specialităţii Geografie şi Managementul Mediului, în cadrul ASEM, cu lansarea câtorva promoţii de absolvenţi foarte utili pe piaţa forţei de muncă pornind de la imperativul: dezvoltare economică-dezvoltarea durabilă a teritoriului. Domnia sa este autorul lansării primului masterat de profesionalizare în Demografie şi Economia Populaţiei în Republica Moldova, care are misiunea de a forma specialişti într-un domeniu foarte important şi sensibil cum este cel al demografiei, cu rezonanţă asupra mai multor domenii de activitate, sau chiar pentru viitorul acestei ţări.

La împlinirea vârstei de 80 de ani, prietenii şi colegii de la Academia de Studii Economice a Moldovei îi urează multă sănătate şi putere de muncă. Aniversarea profesorului Constantin Matei reprezintă un eveniment de mare semnificaţie, activitatea sa ştiinţifică şi didactică înscriindu-l printre geografii de frunte ai Republicii.

Să ne trăiţi, Profesore!
Urmărește-ne pe Facebook