Cunoaşte-o pe Iraida Draguş, absolventa ASEM, care a studiat alimentația preşcolarilor cu intoleranțe și alergii alimentare

Iraida Draguş este proaspăt absolventă a specialităţii ”Tehnologia și Managementul Alimentației Publice”, ASEM. Pentru susţinerea tezei de licenţă, tânăra a studiat alimentația preşcolarilor cu intoleranțe și alergii alimentare.

Iraida povesteşte cum este să scrii o teză de licență la specilitatea ”Tehnologia și managementul alimentației publice”.

„Eu zic că este în primul rând multă căutare de sine, multe cunoștințe și multă practică. 

Începând cu primul an, am început călătoria descoperirii de sine, mergând la diferite job-uri în acest domeniu. În anul 2 am profitat de oportunitatea de a pleca peste hotare pentru a realiza practica de specialitate cu programul EUROPE 3000.


În anul 3, ajung să colaborez cu o școală de nutriție.

Iar în anul 4, specialtatea ”Tehnologie și managementul alimentației publice” îmi oferă posibilitatea de a cerceta situația preșcolarilor cu intoleranțe și alergii alimentare din grădinițele din Republica Moldova.
Tema tezei de licență a fost ”Cercetări privind alimentația copiilor de până la 5 ani cu intoleranțe și alergii alimentare”, iar pentru că sunt omul dinamicii, am realizat diferite cercetări și sondaje la această temă.
Scopul lucrării a fost implementarea unui meniu alimentar care întrunește toate recomandările și cerințele Organizației Mondiale a Sănătății, pentru copiii cu vârsta de până la 5 ani cu intoleranțe și alergii alimentare, prezenți în cantinele preșcolare din Republica Moldova.

Așadar, cercetarea a fost realizată în baza a 15 grădinițe, 5 private – din orașul Chișinău și 10 publice din diferite raioane ale țării (Telenești, Orhei, Vadul lui Vodă, Chișinău, etc.), iar rezultatele ne-au comunicat că cei mai mulți preșcolari atestă intoleranță la lactoză, apoi la gluten și citrice.

Conform cercetării, s-a constat că în grădinițele din Republica Moldova nu există o statistică generală cu referire la intoleranțele și alergiile alimentare prezente și nu există un meniu special separat pentru copiii care atestă o anumită alergie sau intoleranță alimentară, ci alimentul care îi face ”rău” este exclus și în caz de posibilitate – înlocuit.
În acest sens, a fost oformat un meniu special pentru copii cu intoleranță la lactoză, au fost realizate calculele valorii nutritive și energetice, întocmirea fișelor tehnologice pe baza meniului elaborat, costul meniului etc.
Lucrarea se încheie cu 9 concluzii și 4 recomandări practice.

Coordonatorul științific pentru lucrarea de licență ”Cercetări privind alimentația copiilor de până la 5 ani cu intoleranțe și alergii alimentare”, a fost dr., conf.univ. Valentina Calmâș, iar rolul Dumneaei a fost fundamental prin modul de a mă ghida și aprecia strategia de cercetare, încurajare și monitorizare sistematică.”

A scrie o teză de licență înseamnă multă perseverență. Multe încrecări, eşecuri. Multe experiențe. Multe studii și cercetări.”