La 19 septembrie 2023, la Palatul Republicii a avut loc deschiderea oficială a Expoziției Internaționale de Inovație și Transfer Tehnologic EXCELLENT IDEA – 2023, ediția a 2-a.
Evenimentul important pentru comunitatea științifică a fost deschis de Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, Președintele Consiliului Rectorilor, Emil CEBAN, doctor habilitat, profesor universitar, membru corespondent al AȘM, fiind o tradiție a coorganizatorilor de a deschide evenimentul anual prin rotație.
Cu mesaje de salut au venit Rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, Alexandru STRATAN, doctor habilitat, profesor universitar, membru corespondent al AȘM și secretarul Științific al Academiei de Științe a Moldovei, Liliana CONDRATICOVA, doctor habilitat, profesor universitar.
La expoziție au participat oaspeți și invitați din România și Olanda: Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, România, Ramona LILE, profesor universitar, doctor habilitat, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Știință din România; Bogdan GAVAZA, Fondatorul Școlii Românești de la Haga, Brevetar la Oficiul European de Brevete, Consultant proprietate intelectuală; Romeo BOȘNEAGU, profesor universitar, doctor habilitat, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța etc.
La eveniment au fost prezenți partenerii și sponsorii generali: Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, Biroul Internațional de Avocați VERNON DAVID, SRL BALKANPHARMACEUTICAL, Asociația PROIECT.
Expoziția promovează inovațiile, invențiile, rezultatele proiectelor de cercetare și literatura științifică publicată ale autorilor (persoane fizice sau juridice), din țară și de peste hotare, pentru a le promova și a le face cunoscute publicului larg. Cu această ocazie, participanților le vor fi oferite diplome, medalii și premii, rezultatele finale urmând a fi prezentate tuturor celor interesați pe platforma evenimentului.
În acest an la eveniment s-au înregistrat participanți din Republica Moldova, România, Bulgaria, Polonia, Italia, Olanda. În cadrul expoziției au fost prezentate: 30 de invenții/ brevete; 25 inovații/drept de autor; 37 cărți; 19 articole ISI; 16 proiecte; 18 proiecte ale tinerilor cercetători; 20 de articole nepublicate.
Mulțumim colegilor din România, care în acest an au fost alături de noi: Academia de Studii Economice din București; Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu; Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava; Universitatea Transilvania din Brașov; Universitatea TOMIS din Constanța; Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța; Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași; Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad; Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș; Universitatea Babeș-Bolyai; Universitatea „Bogdan Vodă” din Cluj-Napoca etc.
Expoziția va fi deschisă până joi, 21 septembrie 2023 la Palatul Republicii, str. Maria Cebotari 16.