În perioada 10-11 octombrie 2023 a avut loc evenimentul de celebrare a finalizării proiectului MHELM. A fost o oportunitate excelentă de a reflecta asupra realizărilor și de a marca contribuțiile valoroase ale tuturor participanților, care prin colaborarea efectivă și eficientă, au reușit să implementeze cu succes, toate activitățile prevăzute în cadrul proiectului.
Întrunirea a fost deschisă și moderată de către Dna Larisa BUGAIAN, coordonatoarea proiectului, exprimându-și recunoștința pentru prezență, implicarea activă și contribuția valoroasă a fiecăruia la realizarea cu succes a obiectivelor proiectului.
În cuvântul său de salut, secretarul general al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Nadejda VELIȘCO, a subliniat importanța proiectului MHELM în continuarea reformei sectorului învățământului superior din R. Moldova și a vorbit despre inițiativa MEC de a crea un Centru Național pentru Educație și Leadership, care ar contribui la formarea și dezvoltarea cadrelor didactice și manageriale. Prezentă la eveniment, Claudia MELINTE, coordonatoarea Oficiului Național Erasmus+ în R. Moldova, a remarcat contribuția, relevanța și impactul proiectului asupra fortificării guvernării, planificării strategice și a managementului în universitățile din Moldova.
David DAWSON, expert în leadership la Universitatea din Gloucester, Marea Britanie a făcut o prezentare comprehensivă a activităților universităților partenere din UE în cadrul proiectului MHELM, apreciind totodată rezultatele proiectului, modul responsabil de abordare și impactul acestora asupra transformării sectorului învățământului superior din R. Moldova.
În cadrul reuniunii consorțiului la evenimentul de finalizare a proiectului MHELM, Alice BUZDUGAN, ISOB, Germania, a vorbit despre asigurarea calității în cadrul proiectului și calitatea cooperării între parteneri.
Rectorul USMF, Președintele Consiliului Rectorilor, Emil CEBAN în cuvântul său de salut, a accentuat că acest proiect este unul inovator pentru R. Moldova, promovând dezvoltarea durabilă a partenerilor din domeniul învățământului superior, prin creșterea capacității de conducere și de gestionare a instituțiilor. Dumnealui a confirmat rolul important pe care îl va avea Consiliul Rectorilor din R. Moldova și fiecare universitară parteneră în proiect, în realizarea sustenabilității cursului de formare continue Leadership și Management, realizat în cadrul proiectului MHELM.
Larisa BUGAIAN, coordonatoarea proiectului, a făcut o retrospectivă a principalelor realizări obținute, a experiențelor de consolidare a capacităților dobândite, provocărilor întâmpinate, împărtășind tuturor poveștile de succes și rezultatele semnificative ale proiectului.
În cadrul Programului de formare Leadership &Management au fost instruiți 260 de manageri, dintre care 36 din partea ASEM. Totodată, ne bucură faptul că 11 proiecte ambițioase și inovaționale au fost dezvoltate, argumentate, iar unele chiar și implementate din partea echipelor de la ASEM.
Paleta de tematici a proiectelor propuse de echipele ASEM este una foarte diversă: de la tematici ce țin de crearea sistemului informațional pentru raportarea integrată în IÎS, dezvoltarea programelor pentru pre-master și instruirea în domeniul administrației publice locale, dezvoltarea și promovarea culturii de conștientizarea a riscurilor în cadrul instituției, perfecționarea activității de internaționalizare, strategia de rebranding al ASEM, asigurarea competitivității prin digitalizarea proceselor, dezvoltarea competențelor STEAM etc.
În final, toți membrii proiectului prezenți la acest eveniment și-au exprimat recunoștința pentru efortul echipei manageriale coordonatoare, devotament, implicare, colaborare, pentru transferul de cunoștințe și capacităților dobândite în cadrul acestui proiect.
Cu siguranță impactul proiectului MHELM și realizările acestuia vor continua să se simtă pe termen lung și vor contribui la consolidarea și dezvoltarea sistemului de învățământ superior din Republica Moldova.