Colaborarea dintre ASEM și Autoritatea de Supraveghere Financiară din România

Pe data de 27 noiembrie 2024, delegația de cercetători ai Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM) a participat la o întâlnire oficială la sediul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din România. Discuțiile au fost dedicate temelor de interes comun în cadrul proiectului „Consolidarea rețelelor de cercetare între România și Republica Moldova pentru dezvoltarea de modele de afaceri reziliente la nivel European – ResilBus”, finanțat de UEFISCDI și coordonat de ASE București.

Delegația a fost condusă de Prorectorul pentru Cercetare și Parteneriate al ASEM, Victoria COCIUG, dr., conf. univ., cercetător principal și partener de proiect, precum și următorii membri: Olga HINEV, dr., cercetător postdoctoral în proiect; Irina IALAIA, cercetător doctorand; Carolina PARCALAB, cercetător doctorand; Daniela DERMENGI, cercetător doctorand.

În cadrul întâlnirii, participanții au discutat provocările și soluțiile actuale din domeniul supravegherii financiare și al rezilienței afacerilor. Printre subiectele-cheie s-au numărat:

  • Rolul instituțiilor participante la discuție în promovarea rezilienței economice și financiare în context european și digitalizarea economiei,
  • Provocări pentru reziliența în fața incertitudinilor economice și geopolitice;
  • Direcții viitoare de cercetare și colaborare între ASF, ASEM și ASE București, incluzând dezvoltarea unor soluții viabile la nivelul ambelor state;
  • Soluții potențiale discutate și colaborări propuse, inclusiv organizarea unor ateliere comune și schimburi de experiență între cercetători, practicieni și experți în deazvoltare macroeconomică și reglementare financiară.

Această întâlnire a întărit relațiile academice dintre instituții, evidențiind nu doar rolul esențial al cercetării în fundamentarea deciziilor economice și financiare, ci și importanța unei colaborări bazate pe respect și sprijin reciproc.

Întâlnirea a fost apreciată ca fiind un pas important în consolidarea relațiilor de cooperare între instituțiile din România și Republica Moldova, evidențiind potențialul de a contribui la crearea unui cadru transfrontalier mai robust pentru dezvoltarea economică și financiară dar și a cercetării științifice în domeniu.