Conferința de finalizare a Proiectului COOPERA

În data de 4-5 iulie 2024 a avut loc Conferința de finalizare a Proiectului “COOPERA – Integrating Dual Higher Education In Moldova and Ukraine” (Număr de referință: 617490-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP), co-finanțat de programul Erasmus+ al Uniuniii Europene.

Evenimentul a fost organizat cu prezența fizică a instituțiilor partenere din Moldova și Ucraina împreună cu partenerii Europeni și găzduit de către Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), instituția coordonatoare a proiectului COOPERA.

Conferința a fost deschisă cu un discurs, susținut de către coordonatorul proiectului COOPERA, dna Olesea SÎRBU, Prorector pentru Relații Internaționale, prezentând obiectivele  atinse, activitățile realizate și principalele rezultate ale proiectului, urmată de mesajul de salut și de conținut tematic din partea dnei Nadejda VELIȘCO, Secretar General al Ministerului Educației și Cercetării (MEC) al Republicii Moldova .

Lucrarea din cele două zile a fost împărțită în sesiuni de lucru în care prima sesiune de lucru a fost dedicată tendințelor de dezvoltare a învățământului superior dual din perspective europene și naționale. În cadrul Sesiunii 1, reprezentanții instituțiilor partenere europene au prezentat cele mai noi inițiative în domeniul Învățământului Superior Dual realizate în Germania, Bulgaria, Spania și Polonia, urmate de prezentarea dezvoltării cadrului legislativ național în Moldova și Ucraina, realizată de Lilia PARHOMENCO, șef direcție, Direcția Coordonare Politici Publice și Integrare Europeană, MEC, Republica Moldova și Oleksandra LAKTIONOVA, expert de stat în Învățământul Superior și al Adulților, Direcția Învățământ preuniversitar și superior, Ministerul Educației și Științei din Ucraina, livrate online.

A doua sesiune de lucru a fost dedicată integrării învățământului superior dual în instituțiile de învățământ superior din Moldova și Ucraina, moderată de Ludmila STIHI, dr., conf. univ., Departamentul Management și Antreprenoriat, ASEM. Experții de la Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Universitatea Națională Ujhorod, Universitatea KROK, V.N. Universitatea Națională Karazin Harkiv și Universitatea Națională Economică din Odesa au prezentat rezultatele pilotajului programelor de studii duale, obținute în anul universitar 2023-2024, principalele obstacole întâmpinate. O atenție deosebită a fost acordată feedback-ului din partea părților interesate implicate în pilotarea programelor și recomandărilor, privind îmbunătățirea integrării modelului la nivel instituțional și național.

A doua zi a evenimentului a fost dedicată sesiunilor practice. Partenerii au participat la atelierul practic dedicat elaborării recomandărilor pentru integrarea învățământului dual din perspectiva națională și instituțională, urmate de sesiuni interactive între reprezentanții personalului didactic, angajatorii și studenții, implicați în pilotarea programelor de studii duale. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Pentru mai multe informatii, accesati https://coopera-project.ase.md/