Cum își pot găsi studenții de lucru în Moldova: îndrumar pentru anul 2023

Căutarea de lucru în Moldova este întotdeauna o sarcină dificilă, dar mai ales pentru studenții care, de regulă, nu au experiența și nici timp pentru a se implica în acest proces pe deplin. Situația pare a fi una fără ieșire, deși, de fapt, nu este totul chiar atât de lipsit de speranță.

Pe post de ce se poate angaja un student

Tinerii specialiști își pot căuta de lucru în domenii precum vânzări, restaurante, industria hotelieră, transport și logistică. Iată câteva posturi comune potrivite pentru studenți și tineri specialiști:

  • manager de vânzări 
  • operator de call-center 
  • specialist HR junior
  • office manager
  • copywriter 
  • chelner 
  • curier 

Nu vă întristați dacă nu puteți găsi un post de lucru după specialitatea dvs. Căutați de lucru chiar și în afara profilului, aceasta poate dezvolta abilități universale care sunt apreciate în multe domenii — atenție, dinamism, capacitatea de a găsi limbă comună cu oamenii și de a convinge.

Unde să căutați de lucru

O metodă testată în timp — site-urile specializate, de exemplu, Rabota.md, unde majoritatea companiilor moldovenești își plasează posturile vacante. Rezultatele căutării pot fi filtrate astfel încât să vi se afișeze doar oferte pentru cei care nu au experiență de lucru sau doar posturi vacante part-time.

De asemenea, recent a apărut prima aplicație de căutare de lucru în Moldova, unde salariul de pornire este indicat în toate posturile vacante — JobJob. Aceasta vă va fi utilă să faceți cunoștință cu ofertele companiilor și să negociați mai eficient la interviuri.

În plus, puteți trimite CV-ul unei companii interesante, indiferent dacă aceasta a anunțat recrutarea de noi angajați. Cu această abordare, este deosebit de important să ajustați CV-ul după un anumit angajator și cultura sa corporativă. Dacă veți reuși să interesați specialistul HR, atunci veți fi contactat imediat ce apare o poziție potrivită pentru dvs.

Asigurați-vă că nu ratați nici o ofertă de internship. Stagiarii sunt de obicei plătiți mai puțin decât restul angajaților, dar aceasta oricum reprezintă o oportunitate excelentă de a câștiga experiență, care se poate transforma în timp într-o angajare oficială cu drepturi depline și cu un salariu mai mare. Companiile anunță despre stagii atât pe paginile lor, cât și pe site-urile de căutare a locurilor de muncă, cum ar fi Rabota.md. Cele mai multe oferte apar înainte de finele anului de învățământ, dar toamna și iarna tot există.

Cum să interesați angajatorul

Neavând experiență profesională, este dificil să alcătuiți un CV convingător, așa că va trebui să depuneți mai mult efort. Enumerați-vă abilitățile și realizările care v-ar putea fi utile în timpul lucrului: olimpiade câștigate, stagii, proiecte personale, site-uri web dezvoltate, videoclipuri create pe TikTok, experiență de voluntariat.

Pentru a atrage mai mult atenția, scrieți o scrisoare de intenție. Explicați în ea de ce vă doriți să lucrați în această companie și cum ați putea fi de folos, precum și cum intenționați să combinați lucrul cu studiile.

Pregătiți-vă pentru interviu. Studiați compania, repetați răspunsurile la posibilele întrebări și pregătiți-vă propriile pentru a clarifica punctele neclare și pentru a arăta reprezentantului companiei că sunteți cu adevărat interesat de post. Nu uitați să luați un caiet și un pix pentru a scrie totul! Și, desigur, țineți-vă spatele drept și zâmbiți.

Fiți pregătiți pentru faptul că multe companii nu vor răspunde la CV, iar primele interviuri nu se vor încheia cu angajarea la lucru. Dar toate aceste refuzuri nu sunt un motiv pentru a renunța. Cu fiecare încercare, veți înțelege mai bine la ce să acordați atenție în postul vacant, ce să spuneți și ce să întrebați la interviu. Răbdarea și perseverența sunt cei mai buni ajutori ai voștri.