Evaluarea finală publică în cadrul proiectului ERASMUS+, MHELM

Pe  data de 13 februarie 2023 în incinta USM a avut loc evaluarea finală publică în cadrul proiectului ERASMUS+ Acțiunea-cheie 2 – Consolidarea Capacităților în Domeniul Învățământului Superior „Leadership și Management în Instituțiile de Învățământ superior din Moldova” (Moldova Higher Education Leadership and Management) – MHELM a echipelor din ASEM și USM.

Orele de curs în cadrul acestui program s-au desfășurat în perioada 19 septembrie 2022 – 27 ianuarie 2023, iar conform cerințelor curriculare, evaluarea finală constă în prezentarea proiectelor elaborate în grup.

Academia de Studii Economice din Moldova a fost reprezentată de trei echipe, care au elaborat și prezentat propuneri de proiect, ce au ca scop consolidarea instituțională a universităților și a întregului sistem al învățământului superior din Republica Moldova.

Prima echipă, formată din Victoria COCIUG, dr., conf. univ., Prorector pentru cercetare și parteneriate, Serghei PORTARESCU, dr. conf. univ., departamentul Management și Antreprenoriat, Director MACIP – Centrul de Instruire și Consultanță în Afaceri al ASEM, Corina BULGAC, dr., conf.univ. departamentul Finanțe și Asigurări, Director Școala Masterală de Excelență în Economie și Business, Lica ERHAN, dr., conf.univ.  departamentul „Contabilitate, Audit, Analiză Economică”, a venit cu propunerea de proiect „Asigurarea competitivității ASEM prin digitalizarea proceselor”.  Obiectivul proiectului vizează „optimizarea proceselor universitare prin digitalizare în vederea asigurării competitivității instituției”.

A doua echipă, formată din Elena VACULOVSCHI, dr., conf.univ., șef Secție Studii, Dezvoltare Curriculară și Management al Calității ; Aurelia BRAGUȚA, dr., conf.univ., Director Școala Formare Continuă ASEM; Marina BAIEȘU, dr., conf.univ., Prodecan Facultatea Economie Generală și Drept; Maria MANCAȘ, dr., conf.univ. , departamentul Resurse Umane, Afaceri Publice și Comunicare a propus proiectul „Proiectarea traseului de educație profesională”Obiectivul proiectului, formulat de membrii echipei, este orientat spre „elaborarea a minim două Programe de studii Pre-Licență și Pre-Masterat din perspectiva diversității nevoilor beneficiarilor și a pieței muncii, dezvoltarea parteneriatelor cu structurile publice și private în vederea informării potențialilor beneficiari cu referire la traseul de educație profesională”.

Titlul proiectului a celei de a  treia echipă, formată din Alexandra TIGHINEANU, dr., conf.univ., Departamentul ”Drept”, consilier juridic ASEM; Silvia IORDACHE, dr., conf.univ., prodecan Facultatea Business și Administrare, Eugenia BUȘMACHIU, dr., conf.univ., departamentul Finanțe și Asigurări, Tatiana ZAVAȚKI, dr., conf.univ., Universitatea Cooperatist Comercială este „Dezvoltarea capacităților profesionale prin instruire în domeniul administrației publice locale”. Obiectivul proiectului, după cum l-au formulat membrii echipei, constă în „Instituirea unui cadru de instruire în domeniul Administrației Publice Locale de calitate, sub marca ASEM, în conformitate cu cele mai bune practici naționale și internaționale”.

În calitate de evaluatori au fost formatorii responsabili de Modulele incluse în programul Leadership și Management, dna Larisa BUGAIAN, coordonator de proiect, Universitatea Tehnică a Moldovei,  dna Ala COTELINIC, Academia de Studii Economice din Moldova, Dna Angela NICULIȚĂ, Universitatea de Stat din Moldova.

Propunerile de proiecte, înaintate de echipele ASEM, au fost apreciate de către Comisia de evaluare drept relevante și stringente, cu impact atât instituțional, cât și transuniversitar. Mai multe informații despre proiectul MHELM pot fi găsite pe pagina oficială http://mhelm.utm.md/, pagina Facebook: https://www.facebook.com/MHELM.UTM/, precum și pe pagina proiectului MHELM, ASEM https://bri.ase.md/moldova-higher-education-leadership-and-management-mhelm//