Cunoaşte-o pe Ina Saşco, absolventă a Şcolii Masterale de Excelenţă în Economie şi Business a ASEM, care a studiat  procesul de organizare a comerțului en-detail și expertiza calității untului de vacă comercializat pe piața de consum a Republicii Moldova

A fi student(ă) la programul de master ,,Comerț și expertiza mărfurilor în activitatea vamală”, implică multă muncă, efort intelectual, dezvoltare continuă și ambiție, spune proaspăt absolventa Şcolii Masterale de Excelenţă în Economie şi Business a ASEM, Ina Saşco, care a ales pentru susţinerea tezei de master, spre cercetare tema: ,,Studierea procesului de organizare a comerțului en-detail și expertiza calității untului de vacă comercializat pe piața de consum a Republicii Moldova’’, Conducător științific – conf. univ. dr. Calmâș Valentina.

Astăzi, când mi-am atins scopul de a obține studii superioare complete, în cadrul ASEM, înțeleg că nu am dat greș în alegerea pe care am facut-o, alături de un colectiv profesoral calificat și colegi prietenoși.

La specialitatea aleasă de mine și pe care ferm o recomand studenților care finalizează studiile de licență și doresc un viitor strălucitor, se studiază următoarele discipline: Organizarea activității vamale, Managementul calității, Expertiza mărfurilor în vamă, Identificarea falsificărilor mărfurilor și protecția consumatorului, Managementul siguranței alimentului, Dreptul comercial internațional, Nutriția rațională și asigurarea inofensivității alimentelor etc. ” Ina Saşco

Tema de cercetare abordată în cadrul tezei de master se încadrează în domeniile prioritare de cercetare stabilite la nivel național și internațional cu privire la Concepția unor Alimente Sigure pentru nutriție. De aici reiese importanța organizării corecte a comerțului cu amănuntul cu unt și realizarea în caz de necesitate a expertizei complexe a untului.

Despre unt și importanța acestuia în alimentație se știa de aproximativ 5000 ani în urmă. Istoria untului, ne vorbește că acest produs de multe ori lupta pentru renumele său și buna reputație, totul din cauza apariției margarinei, care în mod greșit se considera mai sănătoasă decât untul.

Grăsimile de tip trans din margarină și din multe alte produse din comerț, sunt mult mai nocive comparativ cu cele saturate. Reclama agresivă din mass-media arată că margarina este sănătoasă, dar în realitate lucrurile stau altfel: scade colesterolul bun (HDL), crește colesterolul rău (LDL) și total, crește lipoproteina A (aterogenică), afectează cantitatea și calitatea laptelui matern etc.

Studiile recente arată că grăsimile din unt nu au un efect atât de nociv precum se pretindea, deoarece cantitatea de grăsimi de tip trans găsite în aceste produse (2-5% din totalul grăsimilor) se formează în mod natural în alimente de origine animală precum: carnea de vită, miel și lactate grase. În prezent, nutriționiștii ne îndeamnă să nu eliminăm total din consum aceste alimente, din contra, un aport zilnic, de aproximativ 30-40g de unt, duce la buna funcționare a creierului, a glandei tiroide și a măririi fertilității etc.

Deoarece untul este în top 10 produse des falsificate, în cadrul părții practice a fost examinat untul comercializat în Republica Moldova, efectuându-se expertiza informațională, cantitativă și calitativă (examenul organoleptic, analiza fizico-chimică și expres microscopică). Ca obiect de studiu în expertiză au servit 9 tipuri de unt (4 produse în Republica Moldova și 5 produse de import).

Rezultatele expertizei informaționale atestă că la 2 probe de unt autohtone (unt cu 82,5% produs în orașul Codru și unt cu 82,5% produs în orașul Orhei) lipsește informația cu privire la certificare. Iar la 2 probe de import (unt cu 82,0% produs în Danemarca și unt cu 82,0% produs în Austria), la fel lipsește informația cu privire la certificare.

Rezultatele expertizei cantitative, atestă neconformități la 2 probe autohtone (unt cu 82,5% produs în orașul Orhei și unt cu 72,5% produs în orașul Râșcani), și la 1 probă de import (unt cu 82,0% produs în Italia). La probele date, masa netă de pe ambalaj nu corespunde cu limitele admise de documentele normativ-tehnice în vigoare.

În vederea studierii naturalității untului, s-a efectuat examenul organoleptic, utilizând scala de 20 puncte. După care putem spune că toate probele corespund cerințelor de calitate, dar nici una nu a acumulat punctaj maxim. Cel mai mic punctaj (16 puncte) a acumulat untul cu 82,5% produs în orașul Orhei.

Decelarea falsificării cu margarină, poate fi realizată prin testul de culoare. Apariția unеi culori roșii aprinsе sau roșiе în stratul infеrior dе acid, indică prezеnța margarinеi (sau a altеi grăsimi de originе vеgеtală). Prin urmare, nu s-a regăsit nici un unt natural din cele 9 probe examinate. Intensitatea culorii roșii indicându-se prin plus (3 plusuri din 4 a acumulat untul cu 82,0% produs în Austria).

Rezultatele metodei expres microscopice (care este o metodă relativ nouă, nestandardizată), sunt determinate de prezența globulelor mari de apă, ceea ce înseamnă că untul este proaspăt, iar lipsa lor semnalează prospețimea susceptibilă. În concluzie, o probă autohnonă (unt cu 82,5% produs în orașul Râșcani) s-a depistat a fi oxidată, iar 4 probe de import (unt cu 73,0% produs în Ucraina, unt cu 82,0% produs în Italia, unt cu 82,0% produs în Danemarca și unt cu 82,0% produs în Danemarca), au arătat rezultate dubioase.

În rezultatul cercetărilor practice și teoretice, s-a concluzionat că toate rezultatele obținute în urma expertizelor efectuate, demonstrează că untul comercializat de pe piața municipiului Chișinău este de o calitate dubioasă.

Prin urmare, pentru înlăturarea neconformităților, masteranda Ina Saşco a venit cu câteva recomandări:

  • Pentru organele guvernamentale de resort – înăsprirea amenzilor prin lege a producătorilor și furnizorilor neonești;
  • Statul Republicii Moldova ar trebui să susțină și să încurajeze modernizarea întreprinderilor de producție a laptelui și produselor lactate;
  • Publicarea în mass-media de către organele de control a articolelor cu rezultatele obținute în urma expertizei produselor etc.