Metodologiile și planurile de învățământ din domeniile IT și antreprenoriat discutate de Universităţile de pe ambele maluri ale Nistrului

Sâmbătă, 11 martie, universitățile de pe ambele maluri ale râului Nistru s-au adunat în Chișinău pentru un eveniment inspirațional care să alinieze metodologiile și planurile de învățământ în domeniile IT și antreprenoriatului. Această inițiativă face parte din programul “Includerea ecosistemului din Tiraspol în contextul general al dezvoltării naționale a potențialului antreprenorial și educațional”, numit IT Business Connect, implementat de Technovator și Business Hub Tiraspol cu sprijinul Programului UE “Măsuri de Încredere”, finanțat de Uniunea Europeană cu implementarea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

În cadrul evenimentului, 16 reprezentanți de la universitățile din Tiraspol și Râbnița au avut ocazia să își împărtășească experiențele cu reprezentanții din Chișinău și să se conecteze între ei. Prima oprire pe agendă a fost FinTech Hub powered by Tekwill, un exemplu perfect de infrastructură care facilitează dezvoltarea startup-urilor din universități. Sergiu Tutunaru, Directorul incubatorului IT4BA/ASEM, și Anatolie Babin, cercetător în domeniul economiei digitale și partener de incubator IT4BA, au prezentat programul lor inovativ de incubație.

Apoi, participanții s-au deplasat la Tekwill, cel mai mare și mai concentrat centru de excelență din Republica Moldova, pentru a afla perspectiva Universității Tehnice a Moldovei. Rina Turcan, profesor de economie și management la UTM, și Veronica Andrievschi-Bagrin, șefa programului „Tehnologii Informaționale” la FCIM, au prezentat planurile de învățământ și programe relevante în IT și antreprenoriatul tech.

Participanții au avut, de asemenea, privilegiul de a participa la conferința „Inteligența Artificială: Amenințări și Oportunități pentru Afaceri!”, unde au discutat despre dezvoltarea apropiată a IA, oportunitățile și amenințările pentru afaceri și cum să folosească IA pentru a stimula productivitatea și a economisi timp. Vorbitorii, Vyacheslav Kunev, Pavel Zingan și Andrew Matsko, au prezentat cazuri reale care demonstrează potențialul IA în diverse industrii.

Technovator, în calitate de implementator al acestei inițiative, este mândru să aducă academia împreună. Urmând o altă inițiativă din portofoliul lor, Startup Students, care este dedicată studenților din Moldova care doresc să-și dezvolte abilitățile antreprenoriale și să lanseze afaceri cu potențial, Technovator își propune să contribuie la dezvoltarea ecosistemului de startup-uri din Moldova.