Oportunități de finanțare, oferite de programele transfrontaliere și transnaționale

Pentru a spori gradul de cunoaștere a oportunităților de finanțare, oferite de programele transfrontaliere și transnaționale în rândul potențialilor solicitanți de finanțare, Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă, a desfășurat la 7 noiembrie 2022, o sesiune de informare în incinta Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM). Evenimentul, organizat în format hibrid, a adunat peste 50 de participanți din cadrul instituțiilor academice din Republica Moldova https://bit.ly/3UDXHD7.

Evenimentul a familiarizat potențialii solicitanți de finanțare cu prioritățile, obiectivele și condițiile de aplicare ale apelului de propuneri de proiecte în cadrul Programului Regiunea Dunării 2021-2027, dar și a prezentat oportunitățile de finanțare ale programelor Interreg NEXT de cooperare transfrontalieră și transnațională, finanțate de Uniunea Europeană, și anume Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021-2027 și Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027.
Astfel, participanții din comunitatea academică au avut posibilitatea să formuleze întrebări cu privire la
modalitățile particulare de elaborare a propunerilor de proiecte și de stabilire a parteneriatelor la nivel
transnațional. Primul apel de propuneri de proiecte în cadrul Programului Regiunea Dunării 2021-2027 a fost lansat la 29 septembrie 2022 și este deschis până în data de 21 noiembrie 2022. Apelul se desfășoară în două etape (depunerea expresiei de interes și, ulterior, depunerea aplicației de proiect) și are un buget alocat de 91,7 milioane de euro. Contribuția Uniunii Europene în cadrul Programului Regiunea Dunării 2021-2027 este de 80%, iar co-finanțarea din partea partenerilor de proiect naționali constituie 20%. Mai multe informații despre primul apel al Programului Regiunii Dunării pot fi accesate aici: Apel de propuneri de proiecte în cadrul Programului Regiunea Dunării 2021 – 2027.