La 17 iunie 2024, Centrul Francofon de Angajabilitate (CEF) al ASEM a organizat atelierul de formare în limba franceză «Étudiants visionnaires : naviguer dans l’Intrapreneuriat et l’Entrepreneuriat/ Studenți vizionari: navigând între Intraprenoriat și Antreprenoriat», cu participarea întreprinzătoarei Tatiana NIȚA, directoarea companiei ”One Note” SRL, expertă în gestiunea întreprinderii. Cu această ocazie CEF-ASEM a găzduit și delegația de studenți ai programului de master Antreprenoriat și Administrarea Afacerilor, în limba franceză (MEGA), de la Academia de Studii Economice din București, Facultatea de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine. La eveniment au luat parte studenți și profesori francofoni de la toate facultățile ASEM și de la Colegiul Național de Comerț.
Claudia VIȘAN, Directoarea Biroului Național al Agenției Universitare a Francofoniei, a salutat publicul prezent și a făcut referință la activitățile francofone în care se înscrie atelierul CEF-ASEM. Responsabila Centrului CEF-ASEM, dr., conf. univ. Elina BENEA-POPUȘOI, a prezentat invitații participanți la atelier, oferind cuvânt coordonatoarei delegației de la ASE București, dr., conf. univ. Anca BOGDAN, care a menționat contextul vizitei și a mulțumit pentru ospitalitatea CEF-ASEM.
În continuare directoarea CEF-ASEM, Elina BENEA-POPUȘOI a expus viziunea academică asupra delimitării conceptelor de Intraprenoriat și Antreprenoriat, prezentând o comparație creativă a acestora sub aspectul ariei de activitate, resurselor, riscului și recompensei, inovației și flexibilității, obiectivelor și mijloacelor utilizate, inspirând studenții să exploreze noi perspective în aceste domenii.
Ulterior, întreprinzătoarea Tatiana NIȚA a prezentat viziunea practică a temei atelierului, menționând importanța calităților intraprenoriale pentru liderii și personalul administrativ al companiilor, exemple notorii de intraprenori și companii competitive/proiecte reușite în Republica Moldova, avantajele și provocările intraprenoriatului și antreprenoriatului în țara noastră.
Atelierul a inclus sesiuni interactive, studii de caz, dezbateri și lucru în echipe, oferind participanților o platformă unică de învățare și schimb de idei. Activitățile au fost menite să dezvolte competențe practice și să încurajeze asumarea unor inițiative inovatoare, având drept motto pentru studenți: ”Fii curajos. Asumă-ți riscuri. Nimic nu poate egala experiența.”
La Atelier au asistat Decana Facultății REI, dr., conf. univ. Larisa DODU-GUGEA, șefa Departamentului LM, dr., conf. univ. Angela PÎRLOG, profesoarele francofone dr., conf. univ. Djulieta RUSU, asistentele universitare Maria MALEAVSCHI și Natalia HIOARĂ, echipa serviciului Relații Internaționale ASEM – șef-serviciu Olesea MADAN, specialist Ilona GLOBENCO, specialist Valeria CEAGLEI.
Grație implicării studenților și profesorilor francofoni, dedicației echipei CEF-ASEM, atelierul a constituit o oportunitate valoroasă de promovare a spiritului inovator, de sporire a competențelor intra- și antre-prenoriale, dar și o frumoasă ocazie de colaborare internațională și dezvoltare a parteneriatelor francofone între ASEM și ASE București.
Centrul Francofon de Angajabilitate al ASEM este un proiect comun al Agenției Universitare a Francofoniei cu ASEM, proiect major ce vizează să sporească angajabilitatea și antreprenoriatul studenților, beneficiind de suportul Biroului Național AUF-Moldova. Persoanele interesate sunt invitate să viziteze pagina facebook și grupul de facebook ale CEF-ASEM, precum și spațiul CEF amplasat în sala 411 bloc B ASEM.