Reprezentanții ASEM au participat la reuniunea finală a proiectului SMART

În perioada 4-8 octombrie 2021, reprezentanții ASEM au participat la reuniunea finală a proiectului SMART –585620-EPP-1-2017-1- EL-EPPKA2-CBHE-JP Fostering university-enterprise cooperation and entrepreneurship of students via SMART Caffes, co-finanțat de programul ERASMUS+ al Uniunii Europene, găzduit de Universitatea de Stat ”Alecu Ruso din Bălți. ASEM a fost reprezentat de coordonatorul instituţional al proiectului dr., conf.univ. Tatiana Bucos, Aliona Gușuvati lector universitar, Oxana Barbăneagră dr., conf.univ., Sabina Mistrean, manager financiar instituţional al proiectului.

Partenerii proiectului: Universitatea de Stat de Limbi și Științe Sociale Brusov din Erevan, Armenia, Universitatea de Stat din Gavar, Armenia, Universitatea de Comerț și Economie a Cooperației de Consum din Gomel, Belarus, USARB și ASEM au explorat ecosistemul antreprenorial din Bălți și din Regiunea de Nord a Moldovei vizitând Zona Economică Liberă „Bălți”, compania la USA Link System Balti – Companie de marketing digital IT, Incubatorul de Afaceri Sîngerei, Compania germană Draexlmaier.


Reprezentanții universităților din Moldova, Armenia, Belarus au prezentat propriile experiențe de colaborare cu companiile, au accentuat rolul universitaților în cultivarea talentelor, modul in care cooperarea industrie-universtăți consolidează pregătirea practică a studenților.

Studenții universităților din Moldova, Armenia, Belarus au prezentat experiențele personale de participare la SMART Online Hackathon, unde au lansat soluții bazate pe inovații deschise ca răspuns la provocările companiei Albena JSC generate de pandemia COVID-19.


S-a discutat despre experiențele de parteneriat educațional pentru o economie durabilă, dezvoltat de Grupul DRÄXLMAIER în Republica Moldova considerat lider în implementarea internațională a modelului de succes al învățământului dual începând cu 2012, despre Zonele Economice Libere sau zonele antreprenoriatului liber (ZEL).
Au fost prezentate rezultatele competițiilor naționale SMART: cele mai bune idei de afaceri ale studenților din Armenia, Belarus, Moldova.

Despre finalitățile proiectului s-a discutat în cadrul Conferinței din 7 octombrie cu genericul ,,Fostering university-enterprise cooperation and entrepreneurship of students”, în format mixt.