Sava Marina este absolventă a Şcolii Masterale de Excelenţă în Economie şi Business a ASEM. Tânăra a studiat procesul de organizare a activităţii comerciale şi expertiza vinurilor naturale a unei companii din Republica Moldova.
„În perioada studiilor mele de licență la specialitatea „Tehnologia și Managementul Alimentației Publice” (ASEM) am activat în cadrul cercului științific studențesc al departamentului „Comerț, Turism și Alimentație Publică” cu prezentarea ulterioară a rezultatelor cercetărilor la Conferințele tinerilor cercetători. Au fost elaborate rețelele, fisele tehnologice, calculele valorii nutritive și energetice, precum și propuse pentru implementare în producere cinci varietăți de pâine aglutenice. Mi-a plăcut lucrul de cercetare, care implică mult efort fizic și intelectual, gândire logică, prelucrare de date, interpretarea rezultatelor și formularea concluziilor”, spune Sava Marina.
Studiile de masterat presupun niște cercetări mai ample și mai profunde, la fel cu rezultate reale care ar fi utile unei întreprinderi concrete. Astfel, am decis să elaboram teza de master cu tematica „ORGANIZAREA ACTIVIȚĂȚII COMERCIALE ȘI EXPERTIZA VINURIOR NATURALE, pe baza unei companii din RM”, conducător științific dr., conf., univ., Valentina Calmâş.
Scopul cercetării a fost studierea evoluției producerii, exportului și importului vinurilor pe plan național și internațional, precum și sortimentul și calitatea vinurilor mărcii cercetate. În vederea analizei situației pe piața vitivinicolă a Republicii Moldova a acestei vinării, cu recomandările ulterioare pentru o activitate de succes a acestei întreprinderi. Vinăria a fost fondată acum patru ani în urmă. Este situată în în zona “Codru”, satul Vorniceni, raionul Strășeni. Cu toate că este o vinărie tânără, participă activ la târguri, expoziții naționale cât și internaționale, la fel este deținătoarea a 6 medalii obținute la concursurile internaționale. Drept obiect de studiu al tezei de master au servit vinurile produse de această vinărie.
Întreprinderea dispune de un sortiment de treisprezece tipuri de vinuri seci, de culoare albă, roșii și roze. În procesul cercetării, vinurile au fost supuse expertizei de laborator complexe (documentară, cantitativă, informațională, calitativă: organoleptică și fizico-chimică). Toate vinurile au fost supuse analizei prin metoda ABC ( costuri bazate pe activități). În rezultat s-au făcut recomandări pentru implementarea acestei metode în cadrul vinăriei, pentru a cunoaște cu certitudine cantitatea de vin produsă și cantitatea de vin realizată pe piață. La fel a fost examinat mediul concurențial, exportul și distribuția vinurilor pe piața locală. Expertizele au fost realizate în conformitate cu Documentele Normative în vigoare. Toate vinurile examinate s-au încadrat în calificativului “excelente”. Finalul lucrării se încheie cu 13 concluzii și 7 recomandări.