Seminar „Evaluarea externă instituțională: realități și perspective” în cadrul proiectului QFORTE

La data de 5 decembrie 2023 a avut loc seminarul „Evaluarea externă instituțională: realități și perspective”, organizat în cadrul proiectului “QFORTE – Enhancement of Quality Assurance in Higher Education System in Moldova” (număr de referință: 618742-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP), în care Academia de Studii Economice din Moldova este implicată în calitate de partener.

Seminarul a fost organizat de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC) și Universitatea de Stat din Moldova (USM), coordonator de proiect QFORTE, și a avut loc în format hibrid.

Din partea ASEM la eveniment au fost prezente Angela CASIAN, Prim-prorector, prorector cu activitate didactică și Elena VACULOVSCHI, Șefa Direcției Management al Calității, Dezvoltare Curriculară și Studii ASEM, ceilalți membri ai echipei proiectului au fost prezenți online. 

Evenimentul a debutat cu mesajele de salut și de conținut tematic din partea Dnei Nadejda VELIȘCO, Secretar General al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova și coordonator de proiect QFORTE, Igor ȘAROV, Rector USM și Andrei CHICIUC, președintele ANACEC, care au evidențiat importanța rezultatelor evaluării externe efectuate de ARACIS și viitoarele perspectivele de evaluare a instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova.

Dna Lilia PARHOMENCO a prezentat rezultatele evaluării externe internaționale instituționale, care a fost efectuată de ARACIS la cele cinci universități din Republica Moldova, parteneri în cadrului proiectului QFORTE. 

Instituțiile evaluate au prezentat experiența sa în cadrul evaluării instituționale externe. Angela CASIAN, Prim-prorector, prorector cu activitate didactică, a prezentat cazul ASEM, realizările și provocările întâmpinate în cadrul acreditării internaționale instituționale. De asemenea, experiența privind evaluarea externă a fost prezentată de către USM, AMTAP, USARB și USC.

În cadrul evenimentului, prezentările și discuțiile s-au axat pe următoarele subiecte:

  • Experiența evaluării instituționale efectuate de ARACIS, opinia experților în evaluare. Speakeri: Petru TODOS, expert ANACEC; Georgeta STEPANOV, expert ANACEC; Doina SECU, expert ANACEC;
  • Experiența membrilor Rețelei de Asigurare a Calității din Europa Centrală și de Est (CEENQA) în evaluarea instituțională – standarde și criterii de calitate (online). Speakeri: Natasa KRAMAR, NAKVIS, expert CEENQA; Jan ENGLEMANN, ASIIN, expert CEENQA.
  • Opiniile ENQA în comparație cu metodologia de evaluare externă a calității aplicată de ANACEC. Speaker: Elena PETROV, vice-președinte ANACEC;
  • Opinia instituțiilor evaluate și a experților în evaluare în comparație cu procesul de evaluare externă desfășurat de ANACEC. Speaker: Andrei CHICIUC, președinte ANACEC;
  • Propuneri de modificare a metodologiei de evaluare externă a calității aplicată de ANACEC. Speaker: Felicia BANU, șef DEÎS, ANACEC.

Seminarul s-a finalizat cu sesiunea de întrebări / răspunsuri și formularea concluziilor.

Agenda evenimentului poate fi consultată accesând următorul link.

Informații suplimentare despre proiect: https://qforte.usm.md.