Victimologie. Aspecte juridice și psihologice de asistență a victimelor violenței în familie

Sub acest generic, la 21 octombrie curent, Cercul Ştiinţific Studenţesc „Sub literra legis”(al Departamentului DREPT al ASEM) a organizat o lecţie publică, în cadrul unui parteneriat durabil dintre mediul academic şi organizaţiile nonguvernamentale.

Evenimentul i-a avut ca protagonişti pe Nicoleta Cocoţa, juristconsult în cadrul Serviciului pentru Asistența Victimelor Violenței în Familie şi pe Segiu Toma, psiholog, care oferă asistență psihologică victimelor Violenței în Familie, ambii specialişti în cadrul Centrului de Drept al Femeilor din Republica Moldova.

Participanţii au aflat mai multe informaţii despre specificul violenţei în familie, profilul victimelor, măsuri şi metode de siguranţă, esenţa ordonanţei de protecţie a victimelor, aspecte procedurale şi procesuale din domeniul respectiv. La fel de interesante au fost şi discuţiile despre aspectele psihologice ale victimelor violenţei, ale agresorului, comportament, consiliere. Studiile de caz propuse au trezit diverse polemici, idei, discuţii în rândurile participanţilor.

Ştefan Odagiu, student în anul I, specialitatea Drept, ASEM, a afirmat: „Asemenea activităţi sunt binevenite pentru a ne fundamenta cunoştinţele, îndeosebi în contextul ratificării Convenţiei de la Istanbul prin care țările din Consiliul Europei se obligă să combată violența împotriva femeilor, dar și a violenței în familie, protejarea victimelor, urmărirea penală a infractorilor etc”.

„Cu siguranţă pot spune că o persoană informată este una protejată…şi totuşi, spre regret, constatăm şi astăzi numeroase cazuri de violenţă în familie. Se pare că nu ne-ar afecta direct această problemă a societăţii, dar într-adevăr ne vizează pe fiecare dintre noi. Să avem mai mult curaj, mai multă voinţă de face faţă provocărilor, de a spune NU violenţei în familie”, a menţionat Mihaela Slobodeniuc, studentă în anul III, specialitatea Drept, ASEM.

Alina Codreanu, lector universitar la Departamentul Drept, ASEM, moderatoarea activităţii, a concluzionat: „Suntem deschişi colaborărilor, ne bucurăm să dăm curs iniţiativelor frumoase, dar şi productive. Mulţumim specialiştilor Centrului de Drept al Femeilor pentru informaţiile utile, pentru deschidere şi dialog contructiv. Sperăm la un parteneriat durabil în continuare”.

Programul manifestării poate fi accesat AICI.