Desfășurată la Chișinău, conferința a fost centrată pe discuții despre situația macroeconomică din Republica Moldova, prognoze și cum poate fi impulsionată creșterea economică în contextul integrării europene. Mai mult decât atât, un subiect central al ediției MACRO 2023 la care s-au referit invitații, a fost transformarea forței de muncă din constrângere în sursă de creștere economică și atenuarea deficitului forței de muncă.
Alexandru STRATAN, dr. hab., prof. univ., membru corespondent al AŞM, Rector ASEM, prezent la conferință a menționat următoarele: „Politicul în această țară se face vinovat de faptul că timp de 30 de ani nu a reușit să facă reforme autentice cu bătaie lungă. Și acum, din nou, suntem practic pentru următorii trei ani, în campanie electorală. La sfârșitul anilor 1990 nu eram mai jos de Țările Baltice și Georgia. În 1997 Țările Baltice au finalizat tranziția, iar noi încă suntem în proces de tranziție. Prognoza mea de creștere economică pe acest an este chiar mai pesimistă decât a celor de la Expert-Grup – sub 2 la sută. Ca să înțelegeți ruptura care există în dezvoltarea noastră, pot să vă spun doar că dacă vom crește anual cu 7 la sută, vom adjunge la media PIB-ului mondial peste 20 de ani.
În cadrul primului panel al Conferinței MACRO 2023 s-a discutat despre situația macroeconomică și felul în care poate fi impulsionată creșterea economică în contextul integrării europene. Domnul Rector, Alexandru STRATAN a consemnat: „Principala provocare pentru securitatea țării este erodarea potențialului uman. Poate că e cazul să vorbim despre patriotism – să cumpărăm produse autohtone, să studiem în țară, să mai revenim acasă, să fim o generație care să ne jertfim pentru dezvoltarea țării, venind și implicându-se în cercetare, dezvoltare, în așa fel încât următoarele generații să poată trăi prosper pe acest teritoriu.
În agricultură trebuie să ținem cont de schimbările climatice, nu să ne rugăm de ploaie de fiecare dată. Și investiția în valoarea adăugată, nu să exportăm prune și grâu și să importăm gem și paste.
Calitatea investițiilor străine de la noi lasă de dorit, dar nu avem specialiști pentru producții mai sofisticate – vom continua să tăiem cabluri, pentru că nu am investit în educație ca să creștem specialiști care să facă telefoane.
Pentru atragerea investițiilor și o economie sănătoasă este nevoie de și securitatea – nu doar militară, dar și politică, macroeconomică, de corupție joasă și cadru legal previzibil.
Conferința MACRO – Moldova: Assessing Country Risks and Opportunities (Moldova: Evaluarea Riscurilor și Oportunităților Țării) este un eveniment anual, conceput drept o platformă care întrunește experți în politici și gânditori locali și internaționali, cu scopul de a discuta idei inovative pentru a susține Republica Moldova în calea spre modernizare și dezvoltare economică.