5 din 11 proiecte finanțate din domeniul Științe sociale și economice și 1 din 18 proiecte finanțate din domeniul Științele vieții, din cadrul programului „Proiecte de colaborare cu Republica Moldova” sunt sub conducerea cercetătorilor din ASEM

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) al României a aprobat, prin adresa nr. 1269 din 17 mai 2024, lista Proiectelor de colaborare cu Republica Moldova acceptate la finanțare. Selecția s-a efectuat în cadrul competiției pentru „Proiecte de colaborare bilaterală cu Republica Moldova”, din cadrul Programului 5.8 – Cooperare europeană și internațională, Subprogram 5.8.3 – Bilateral/Multilateral, demarat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCIDI România), în anul 2023.

Pentru domeniul științific Științe sociale și umaniste au fost declarate eligibile 54 proiecte, 20 (37,04%) fiind depuse de cercetătorii din ASEM. Au fost propuse spre finanțare 11 proiecte, 5 (45,45%) aparținând ASEM. De asemenea, din categoria proiectelor din domeniul Științele vieții, au fost selectate 18 proiecte propuse spre finanțare, printre care se regăsește și un proiect cu implicarea cercetătorilor ASEM.

Proiectele propuse spre finanțare, conduse de cercetătorii ASEM sunt:

  1. Analiza impactului Covid-19 asupra principalilor indicatori demografici din România și Republica Moldova prin utilizarea modelarii econometrice – conducător: profesor, doctor Pârțachi Ion – în parteneriat cu Academia de Studii Economice, București.
  2. Consolidarea expertizei în integrarea financiară și fiscală – conducător: conferențiar, doctor Timuș Angela – în parteneriat cu Institutul de Economie Mondială.
  3. Fertilitatea în România și Moldova: explorarea dinamicii, determinanților și a impactului politicilor sociale – conducător: doctor habiliat Gagauz Olga – în parteneriat cu Universitatea din București.
  4. Consolidarea rețelelor de cercetare între România și Republica Moldova pentru dezvoltarea de modele de afaceri reziliente la nivel European – conducător: conferențiar, doctor Cociug Victoria – în parteneriat cu Academia de Studii Economice, București.
  5. Investigarea dinamicii migrației de întoarcere în Republica Moldova: o analiză calitativă – conducător: conferențiar, doctor Vaculovschi Dorin – în parteneriat cu Universitatea Babes Bolyai.
  6. Studii și investigații privind interplayul dintre agricultura regenerativă și economia circulară din România și Republica Moldova  – conducător: doctor habilitat, Perciun Rodica – în parteneriat cu Asociația Institutului pentru Cercetări în Economia Circulară și Mediu „Ernest Lupan” (IRCEM).

Felicitări tuturor echipelor implicate pentru munca și dedicarea Dumneavoastră!

Lista integrală a proiectelor aprobate spre finanțare, pe domenii, poate fi consultată pe pagina UEFISCDI, care are rolul de a sprijini proiectele de cercetare și de a contribui la dezvoltarea capacităților de cercetare și inovare. Actualmente se află în discuție publică Pachetul de informații pentru competiția „Proiecte complexe bilaterale cu Republica Moldova”, concurs organizat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) în colaborare cu Agenția Națională pentru Cercetare și Inovare (ANCD), având ca bază principiul Lead Partner (UEFISCDI).