Curs de formare profesională: Strategii didactice în învățământul online

În data de 4 aprilie curent, Școala de Formare Continuă ASEM a organizat cursul de formare profesională „Strategii didactice în învățământul online”, dedicat cadrelor didactice care predau discipline economice în licee, școli profesionale, colegii și centre de excelență.

De ce este importantă această formare? Formabilii au conștientizat rolul și impactul integrării elementelor E-learning în predarea F2F, oportunitatea de valorificare a expertizei personale și a oportunității de valorificare a calității educației pentru universitățile din Republica Moldova.

Formator: dr. Tatiana Bucos, ASEM, Director SMART Lab și al Incubatorului de Afaceri.

Obiectivul-cheie al cursului a constat în actualizarea și valorificarea cunoștințelor privind metodologia predării și instruirii online, și anume: dezvoltarea competențelor de proiectare și elaborare a conținuturilor E-Learning prin strategii de predare online, proiectarea cursului E-Learning, instrumente digitale pentru predare.

În activitatea de instruire au fost abordate subiecte precum: tendintele în industria educatiei; diferențele fundamentale între predarea tradițională și predarea online (F2F vs online); modelele de evaluare a cursurilor online (SAMR, TPACK, Gagné); tipurile de organizare a învățării online; rolurile noi pentru profesor și student în formatul online; strategiile didactice în predarea online (asincronă +și sincronă); adaptarea metodelor clasice la medii digitale; tehnicile și abordările pedagogice emergente în E-learning; stapele de proiectare ale unui curs online; structura logică a unui curs digital; One Stop Shop:organizarea eficientă a platformei; tipurile de conținut în E-learning; formatele media utilizabile în predarea online; alegerea tipului de conținut în funcție de obiective; recomandări pentru diversificarea conținuturilor; instrumente digitale pentru predare și colaborare, clasificarea platformelor după funcționalitate etc.

Cursul a fost axat și pe conținuturi aplicative, ceea ce a permis formatorului să implice formabilii nu doar într-un proces de reflectare-autoevaluare, ci și într-un proces de aplicare a propriilor cunoștințe și competențe de gestionare a procesului didactic online.

Formarea a oferit un spațiu valoros de reflecție, autoevaluare și aplicare a cunoștințelor, contribuind la profesionalizarea continuă a cadrelor didactice.

Adresăm mulțumiri dnei dr. Tatiana Bucos pentru profesionalismul și generozitatea cu care a ghidat această instruire, precum și pentru impactul pozitiv generat asupra participanților.

Școala de Formare Continuă ASEM – Împreună cu noi îți dezvolți viitorul!