Conferința de finalizare a proiectului MINERVA

În data de 01 decembrie 2022, în regim hibrid a avut loc a Conferința de finalizare a proiectului ERASMUS+ “ Strengthening research management and open science capacities of HEIs in Moldova and Armenia – MINERVA” (număr de referință: 597912-EPP-1-2018-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP), cofinanţat de Uniunea Europeană.

În cadrul Conferinței MINERVA au fost prezentate rezultatele implementării proiectului, următorii pași de parcurs în vederea consolidării capacităților de gestionare a cercetării și a Științei Deschise ale instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova și Armenia, dar și tendințe, provocări, perspective de dezvoltare ale acestora.

Conferința MINERVA a fost deschisă cu un discurs, de catre Olesea SIRBU, Coordonator al proiectului MINERVA, Prorector pentru Relații Internaționale, cu o prezentare a obiectivelor, activităților și realizărilor importante ale proiectului MINERVA, urmată de discursul susținut de către oaspeții de onoare ai conferinței, precum Alexandru STRATAN, Rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, Nadejda VELIȘCO, Secretar General al Ministerului Educației și Cercetării din Moldova, Ani VIRABYAN, Ministerul Educației, Științei, Culturii și Sportului din Armenia, Vadim IAȚCHEVICI, Directorul Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare.

Programul conferinței de finalizare a proiectului MINERVA a fost împărțit în sesiuni de lucru, dedicate prezentării rezultatelor obținute. Partenerii din Republica Moldova, Armenia, Italia, Spania, Belgia au prezentat activitățile și rezultatele obținute a fiecărui pachet de lucru. O altă parte a evenimentului a fost dedicată discuției despre cultura științifică deschisă ca element important al noii paradigme de realizare a cercetării.

Agenda evenimentului poate fi consultată accesând următorul link:

https://drive.google.com/file/d/1-MagEuv8Kx5eEWSCSIClfpX-63loy3KZ/view?usp=share_link

Cele mai importante rezultate ale implementării proiectului MINERVA:

  1. Adoptarea orientării politicilor naționale și instituționale referitoare la cercetare și științe deschise în Republica Moldova și Armenia.
  2. Stabilirea depozitelor digitale la toate instituțiile de învățământ partenere integrate în platformele științei deschise din fiecare țară pentru a-și dezvolta infrastructura și interoperabilitatea.
  3. Dezvoltarea capacităților de cercetare umană pentru a asigura implementarea durabilă a principiilor științifice deschise și pentru a spori incluziunea socială și responsabilitatea cercetării finanțate din fonduri publice.

În consorțiul proiectului COMPASS participat 16 parteneri din Moldova și UE.

Parteneri din Republica Moldova:

  1. Academia de Studii Economice din Moldova
  2. Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova
  3. Universitatea Tehnică a Moldovei
  4. Consiliul Rectorilor al Republicii Moldova
  5. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova

Parteneri din Armenia:

  1. Universitatea de Stat din Yerevan, numită după M. Heratsi, Armenia
  2. Universitatea de Stat de Economie din Armenia
  3. Universitatea de Stat din Erevan, Armenia
  4. Universitatea de Stat din Yerevan de Limbi și Științe Sociale al V. Brusov, Armenia
  5. Ministerul Educației și Științei din Republica Armenia

Parteneri UE:

  1. Universitatea din Liege, Belgia
  2. Universitatea Guglielmo Marconi, Italia
  3. Universitatea din Valencia, Spania
  4. Universitatea Cote d´Azur, Franța
  5. Universitatea din Montpellier, Franța
  6. Institutul European de Dezvoltare și Cercetare a Politicilor din Maribor, Slovenia

Pentru a cunoaște mai multe despre rezultatele proiectului MINERVA, accesați pagina oficială a acestuia: http://minerva-project.ase.md