A devenit o tradiţie de a marca Ziua ASEM și Ziua Economistului prin organizarea mai multor manifestări. În acest an, în zilele de 25 și 26 septembrie, Academia de Studii Economice a Moldovei a organizat Conferinţa Ştiinţifică Internaţională „Competitivitatea și inovarea în economia cunoașterii”, având în calitate de parteneri Academia de Studii Economice din București și Institutul Național de Cercetări Economice al Academiei Române.
În lucrările conferinței au participat peste 200 persoane din mai multe centre universitare și academice din Republica Moldova, România, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Ecuador, Azerbaidjan, Israel, Belarus, Nigeria și Spania.
De asemenea, au participat reprezentanţi ai Academiei de Studii Economice din București, ai Institutului Național de Cercetări Economice al Academiei Române. Cu un mesaj de salut, dar și cu o ofertă de colaborare a fost prezentă Roxana Țurcanu-Tolomey, directoarea Agenției Universitare a Francofoniei în Republica Moldova
Această ediție a principalului eveniment științific anual al ASEM a început cu mesajul de bun venit şi de felicitare din partea Rectorului ASEM, dr. hab., prof.univ., academician, Grigore Belostecinic.
A fost păstrat și în acest an același generic al Conferinței, în măsura în care într-o economie globală, competitivitatea devine tot mai importantă pentru toate statele lumii, indiferent dacă sunt mari sau mici, puternice sau slabe, bogate sau sărace.
Și dacă pentru țările cu un sistem economic dezvoltat această abordare permite evaluarea impactului tendințelor noi apărute asupra competitivității deja atinse, atunci pentru țările proaspăt ieșite pe piața mondială și cu economia în tranziție, precum este Republica Moldova, problema competitivității trebuie abordată în contextul formării condițiilor necesare asigurării și dezvoltării acesteia.
Grigore Belostecinic, Rector ASEM, a accentuat faptul că este important să dezvoltăm o economie, bazată pe cunoaştere, inovare radicală în management şi tehnologie, întrucât acestea reprezintă unul dintre factorii cheie, de creştere durabilă a competitivităţii unei ţări. De asemenea, a menţionat, că economiile dezvoltate, cu care intrăm tot mai mult în competiție, pe piețele globalizate, dispun de capacități înalte de cercetare, iar strategiile competitive ale acestora se bazează pe inovații care permit specializarea în produse și servicii cu valoare adăugată avansată.
Mersul reformelor economice la general, succese, eșecuri, provocări, evoluții, perspective sunt câteva dintre tematicile discutate. Nu au fost neglijate nici subiectele legate de preocupările cercetătorilor din întreaga lume ce țin de evoluțiile și perspectivele dezvoltării economice la nivel mondial, regional, național sau local în contextul Pandemiei generate de virusul Covid-19 .
Conferinţa Ştiinţifică Internaţională din acest an şi-a desfășurat lucrările (online) în cadrul a 9 secțiuni tematice.