Masa rotundă „Consolidarea relațiilor cu mediul de afaceri și alte entități în vederea alinierii conținutului programelor de studii la cerințele și necesitățile pieței muncii”

Pe data de 20 decembrie 2023, în cadrul Facultății Relații Economice Internaționale, s-a desfășurat a V-a ediție a MESEI ROTUNDE „Consolidarea relațiilor cu mediul de afaceri și alte entități în vederea alinierii conținutului programelor de studii la cerințele și necesitățile pieței muncii”, eveniment cutumiar ce face parte din agenda științifică.

Obiectivul mesei rotunde: identificarea formulelor eficiente de colaborare a entităților naționale, internaționale cu Facultatea Relații Economice Internaționale (REI) privind programul „Economie Mondială şi Relaţii Economice Internaţionale” (licenţă) şi a programelor „Tranzacții Internaționale și Diplomație Economică, Comerț Exterior și Activitate Vamală” (master), la etapa de încadrare a tinerilor pe piața muncii.

Despre importanța evenimentului organizat într-un context istoric inedit pentru Republica Moldova a vorbit în cuvântul său de salut Doamna Prorector Victoria COCIUG, conf. univ., dr. De asemenea, Dna Corina BULGAC, conf. univ., dr., Directorul ȘMEEB, ASEM, în discursul său de oaspete de onoare, a evidențiat însemnătatea colaborării dintre angajatori și mediul academic. Moderatoarea, și în același timp gazda evenimentului, Doamna Decan Larisa DODU-GUGEA, conf. univ., dr., a subliniat recurent despre contribuția substanțială a fiecărui participant în formarea unui viitor specialist pentru sectorul economic.

Cooperarea constantă dintre mediul academic și mediul de afaceri generează, prin experiența elucidării unor deficiențe, oportunități de asigurare a unui proces educațional dinamic și de calitate. Platforma interactivă a unui dialog deschis dintre cele două medii, academic și de afaceri, ofertează o comunicare asumată cu mize de importanță majoră pentru societate. Dialogul susținut a fortificat necesitatea de identificare a mai multor forme de cooperare dintre ASEM alături de Facultatea REI și mediul de afaceri. Angajatorii au conturat pertinent și profund un profil de competențe generale, transversale și profesionale de nelipsit pentru viitorii angajați. În acest sens, au fost menționate: abilități de comunicare, branding personal, leadership bazat pe scop, aspirație și valori comune (epoca VUCA), creativitate, capacitate de analiză și sinteză, ambiție de a crea un wish list fără limite etc., au fost specificate drept punctele principale care catalizează adaptabilitatea noilor angajați la schimbările pe piața mondială a muncii. De asemenea, angajatorii au venit cu propuneri privind contribuția pe care ar putea să o ofere la formarea competențelor specifice a viitorilor specialiști.

La masa rotundă au participat reprezentanți ai diferitor entități: Mihai BÎLBA, vice-preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie; Lilia SINCIUC–ENGELEN, directoarea executiv al Camerei Moldo-Româno-Belgiano-Luxemburg; Irina STRĂJESCU, directoarea Oameni și Comunicare a companiei Moldcell, directoarea Executivă a Fundației Moldcell; Irina TOLSTOUSOV, șefa direcției Promovare imagine de țară, Agenția de Investiții a Moldovei; Tatiana NIȚA, directoare One Note; Natalia PALII, dr., conf. univ., administratoarea companiei de broker vamal VALAH; Sanda FACHIRA, economstă, Planificare și analiză comercială, JTI.

Mediul academic împreună cu mediul de afaceri și-au stabilit obiective de colaborare pentru următorul an. Drept urmare, la sfârșitul evenimentului participanții au exprimat dorința pentru o colaborare productivă continuă între angajatori și mediul academic, promovând pilonul strategic de interes comun pentru a atrage și menține talentele. Toți participanții și-au expus propunerile de integrare și implicare în procesul educațional și de cercetare în domeniul Economie Mondială și Relații Economice Internaționale. Dezvoltarea educației este un pilon foarte important în creșterea imaginii de țară, iar Universitatea creează posibilități, creează oameni de succes.