Programul Uniunii Europene Erasmus+ la 35 de ani de la fondare

Pe data de 12 octombrie 2022 s-a desfăşurat evenimentul prilejuit de aniversarea a 35 ani de la fondarea Programul Uniunii Europene Erasmus+, organizat în contextul Anului European al Tineretului, împreună cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și Ministerul Educației și Cercetării.

Agenda manifestaţiei a fost alcătuită din două părţi: prima, în Clasa Viitorului (Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”) – dedicată discuțiilor inspiraționale cu beneficiarii Programului Erasmus+ din Moldova (studenți, tineri, cadre academice) și târgului proiectelor Erasmus+, iar cea de-a doua, la Sala cu Orgă, unde a fost organizat primul concert de muzică clasică în interpretarea studenților Erasmus+ de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Evenimentul 35 ani de Erasmus+ a reunit beneficiarii Programului Erasmus+ din Republica Moldova: studenți, tineri, cadre academice, dar și reprezentanți ai ambasadelor statelor UE, ai ministerelor și ai ONG-urilor din sfera educației și tineretului. Astfel, aniversarea a constituit o platformă de promovare a vocii tinerilor și de networking pentru toți cei interesați de oportunitățile Programului Erasmus+ în Moldova.

În Academia de Studii Economice din Moldova, la moment sunt în derulare 6 proiecte Erasmus+, care au fost promovate in cadrul expoziţiei proiectelor:

COOPERA – Integrating Dual Higher Education In Moldova and Ukraine, numar de referință: 617490-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP, cu scopul de a integra învățământul superior dual (DHE) în țările partenere și de a îmbunătăți capacitatea de muncă și dezvoltare individuală, de a spori compatibilitatea și între cerințele pieţei muncii și nivelul de pregătire a studenților și de a creşte eficiența economică și integrarea socială. Pagină web: https://coopera-project.ase.md/.

QFORTE “Enhancement of Quality Assurance in Higher Education System in Moldova”, numar de referință: 617490-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP, cu scopul de a contribui la integrarea mai accentuate a Republicii Moldova în Spațiul European de Învățământ Superior prin creşterea calității în sistemul de învățământ superior. Pagină web: https://qforte.usm.md/ 

EUMIGRA – Jean Monnet Chair in EU Studies and Migration, numarul proiectului: 620774-EPP-1-2020-1-MD-EPPJMO-CHAIR, cu scopul promovării integrării economice a Republicii Moldova în spațiul UE, prin crearea unei baze de competențe academice și profesionale de nivel înalt, cu privire la studiile economice și sociale europene, în general, precum și la studiile de migrație și geodemografie în UE și Republica Moldova, în particular. Pagina web: http://eumigra-project.md/.

MHELM – Moldova Higher Education Leadership and Management, Numarul proiectului: 609656-EPP-1-2019-1-MDEPPKA2-CBHE-SP, cu scopul de bază de fortificare a guvernării, planificării strategice și a managementului în universitățile din Moldova, pentru a oferi suport reformelor din sector prin sporirea leadershipului și a capacităților de management. Pagina web: https://mhelm.utm.md/ro/acasa/.

MINERVA – Strengthening research management and open science capacities of HEIs in Moldova and Armenia, număr de referință: 597912-EPP-1-2018-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP,  cu scopul de consolidare a capacităților de cercetare și a capacităților Open Science ale instituțiilor de învățământ superior din Moldova și Armenia. Pagina web: http://minerva-project.space/.

COMPASS – Towards European university lifelong learning model in Moldova, număr de referință: 597889-EPP-1-2018-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP, obiectivul general al prezentului proiect constă în contribuția la integrarea mai profundă a Republicii Moldova în EHEA prin integrarea unui model universitar de învățare continuă (ULLL) în Moldova. Pagina web: https://compass-project.md/.

Erasmus+ este programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport. În cei 35 de ani de la fondare, programul a susținut cele mai ambițioase și de succes proiecte, care au la temelie spiritul liber al Uniunii Europene. În prezent, prioritățile programului țin de domenii precum incluziunea socială, tranziția verde și digitală, promovarea participării tinerilor în viața democratică. Grație suportului Programului Erasmus+ în Republica Moldova au fost implementate deja 83 proiecte Tempus, peste 6000 de mobilități academice și peste 8000 de mobilități pentru tineri, 21 proiecte de consolidare a capacităților în învățământul superior și 27 proiecte Jean Monnet.