Academia de Studii Economice a Moldovei
Universitate angajată în VIITOR

sarbu

Ion SÂRBU

Student la 49 de ani. Este vorba despre Ion Sârbu, student în anul I la Business şi Administrarea Afacerii, tată a trei copii şi prin "cumul", om de afaceri. Le reuşeşte pe toate sau...aproape pe toate, pentru că deşi are o restanţă, nu se pierde cu firea. Despre colegi zice că "zubresc", iar profesorii sunt ca degetele de la mână, toţi diferiţi. De curând a participat cu câţiva colegi de grupă la concursul "Azi student, mâine antreprenor", unde a câştigat..."trei cărţi, două fişe de anunţ şi un pix", dar până la urmă intenţia contează. La ASEM a venit să facă TOT...să vedem dacă-i reuşeşte.

A învăţat meserie din mers. Pe unde ştia, pe unde intuia, dar pofta a venit mâncând. Fie că cerea sfaturi de la prieteni, fie se documenta de unul singur, domnul Ion şi-a început afacerea cu 15 ani în urmă, pe timpul când aşa-zişii "cinovnici" profitau de momentele de glorie ale "perestroicii", iar business-ul mic şi mijlociu prindea aripi pe meleagurile mioritice. Nu ştia cu ce se mănâncă o afacere şi atunci s-a înscris la cursurile de management, dar lipsa unor studii superioare în domeniu, l-a făcut ca peste ani să aplice, totuşi, la universitate.

Spune că a decis să urmeze o facultate pentru că vrea să cunoască ceva nou, să înveţe a gândi rapid şi să-şi gestioneze afacerea cât mai corect. Este ferm convins că puţini businessmen de la noi ştiu cum e să "mânuieşti" o afacere, chiar şi cei 204 milionari recent anunţaţi.
"Eu sunt sigur că 90% din ei nu ştiu să-şi administreze corect afacerile, pentru că ei au făcut afaceri pe timpul destrămării URSS, profitând de ocazie. Fie duc contabilitate dublă, fie nu ştiu cum un million poate aduce alte milioane, ei lucrează pe achipuite. Şi dacă există un alt mod, unul mai bun de administrare a afacerii, de ce să nu-l încercăm?"

Despre "ochelarii cu pricina" şi sfaturi pentru profi"

BAC-ul l-a susţinut anul trecut. Pe atunci venea împreună cu fiica sa la ore, studentă şi ea la ASEM. De atunci studiile sunt o parte importantă din rutina domnului Ion. Student la zi, acesta are o atitudine exemplară: nu lipseşte, nu se contrazice cu profesorii, deşi recunoaşte, că uneori, face abuz de "poziţia" sa şi-şi permite să le mai dea câte un sfat, desigur fără niciun scop ascuns.

Materiile i se par uşoare, dar cu toate astea, o restanţă i-a scăpat, la bazele antreprenoriatului, de parcă domnul Ion....nu ştie ce înseamnă să iniţiezi o afacere. Are şi o explicaţie pentru mica "incomoditate". Ochelarii. "Într-adevăr, am o restanţă, ştiţi de ce? De vină sunt ochelarii...la testare au încurcat cifra 29 cu 19...", zâmbeşte domnul Ion.

Nu lipseşte de la ore, nici măcar de la educaţia fizică. „Sunt mereu prezent la lecţii, ce face toată grupa, fac şi eu, chiar şi la educaţia fizica...dau normative. Eu nu mă simt mai deosebit ca alţii. Din start le-am spus că suntem toţi egali".
Deşi la tema creditarea businessului mic, domnu Ion vine cu propriile exemple: „Tocmai mi s-a aprobat o cerere de credit. 5 mln.. Trebuie aşa şi aşa.."

Studenţii cu note mari, ca să trimită mama cu 100 de euro mai mult din Italia

Despre colegii de facultate spune că nu înţelege de ce pentru mulţi notele contează uneori mai mult decât cunoştinţele: „Mă rog, nu pentru toţi, dar majoritatea". În opinia sa, persoanele care vor într-adevăr să cunoască câte ceva sunt acei trecuţi de 25 de ani. "Studenţii vor să aibă note bune. Atât. Să nu-l certe părinţii acasă sau mămica din Italia în loc de 100 de euro să-i trimită 200, doar pentru că are o notă mare".

La întrebarea dacă intenţionează să angajeze în cadrul companiei sale pe cineva din tinerii colegi...puţin ezită, după care zice că..."Viaţa ne va arăta, la moment am multe solicitări. Sunt studenţi care merită să deschidă o afacere. Sunt studenţi care gândesc, dar nu pot explica, sau care explică, dar n-au idee ce spun. În orice caz, pe cei din grupa mea îi voi ajuta".

Îşi încurajează prietenii să activeze la noi în ţară. Să deschidă afaceri pe loc. Ţine morţiş că doar investind la noi acasă, mica noastră ţărişoară va prospera. Dar pentru acest lucru e nevoie de o continuă dezvoltare. "Pentru a dezvolta o afacere nu e nevoie să faci azi ce-ai făcut ieri, trebuie să faci ceva nou. Ce-ai facut ieri să rămână în calculator, în memorie şi pe hârtie".

Între serviciu, ore şi..."milionul coruptibil"...

Ore, muncă, familie, examene...şi tot aşa, Ion Sârbu îşi organizează timpul în aşa fel, încât le reuşeşte pe toate. Astfel, dă dovadă că cine vrea, poate...şi nu contează cine eşti si ce vârstă ai. Mereu conectat la internet, comunică cu angajaţii prin mail, iar pauzele între ore sunt prilej de a soluţiona micile probleme ce apar în companie.

Despre mită şi corupţia în instituţiile de învăţământ zice că mai puţin de un million de lei, nu dă. 
"De ce să nu-i dau, dacă omul cere...dacă s-ar pune în genunchi", o spune zâmbind domnul Ion. Şi dacă serios..."eu n-am venit aici pentru note, chiar dacă mi-ar pune patru sau cinci...va fi în folosul meu, voi învăţa mai mult", adaugă Ion Sârbu.

O dată ce a venit la ASEM să facă tot, se gândeşte şi la un program de master, desigur, dacă va absolvi cu brio şi...dacă îi va permite sănătatea.